Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1799

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 18 oktober 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding en de Nationale Loterij

Steunzone Vilvoorde-Zaventem - Ingediende dossiers - Goedgekeurde dossiers - Gecreëerde jobs - Cijfers - Stand van zaken - Verlenging steunmaatregelen - Impact van de crisissen

provincie Vlaams-Brabant
overheidssteun
werkgelegenheidsbeleid
officiële statistiek

Chronologie

18/10/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/11/2022)
13/12/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1799 d.d. 18 oktober 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van deze vraag: voor de erkenning als steunzone doet de Vlaamse regering een cijfermatig onderbouwd voorstel aan de federale minister van financiën. De eigenlijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing is een federale bevoegdheid.

Bedrijven die investeren in een ontwrichte zone kunnen een vrijstelling van 25 % van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing verkrijgen. Vlaanderen heeft vandaag drie erkende ontwrichte zones. De erkenning van de zones voor Genk en Turnhout eindigde normaal op 30 april 2021, die voor Zaventem-Vilvoorde in juli 2024, maar recent maakte de geachte minister bekend dat de geldigheidsperiode van alle steunzones met vierentwintig maanden verlengd wordt. In navolging van mijn schriftelijke vraag nr. 7-1452 van 20 januari 2022 hierover enkele vragen:

1) Kan de geachte minister duiden tot wanneer de drie erkende «ontwrichte steunzones» exact verlengd worden?

2) Hoeveel dossiers werden er ondertussen al ingediend voor de steunzone Zaventem-Vilvoorde? Graag kreeg ik ook vergelijkbare cijfers voor dezelfde beginperiode van de andere Vlaamse steunzones.

3) Hoeveel dossiers werden reeds goedgekeurd voor de steunzone Vilvoorde-Zaventem? Voor welk bedrag aan vrijstelling? Graag kreeg ik ook hier vergelijkbare cijfers voor dezelfde beginperiode van de andere Vlaamse steunzones.

4) Hoeveel jobs werden via de steunzone Vilvoorde-Zaventem al gecreëerd? Graag kreeg ik ook hier vergelijkbare cijfers voor dezelfde beginperiode van de andere Vlaamse steunzones.

5) Hoe beoordeelt de geachte minister deze cijfers?

6) Wat is de impact van de opeenvolgende crisissen (corona, Brexit, energiecrisis) op dit gegeven?

7) Uit het antwoord op mijn vorige schriftelijke vraag bleek duidelijk dat de steunmaatregel voor de steunzone Zaventem-Vilvoorde minder vaak wordt toegepast in vergelijking met de andere steunzones. Ziet hij hier verandering in? Worden er maatregelen genomen in samenwerking met zijn Vlaamse collega om de voordelen binnen deze steunzone Zaventem-Vilvoorde bekender te maken? Graag kreeg ik hierover wat meer informatie.

Antwoord ontvangen op 13 december 2022 :

1) De toepassingsperiode van de steunzones rond Genk en Turnhout loopt volgens de vigerende reglementaire bepalingen af op 31 oktober 2022. De verlenging zal tot gevolg hebben dat de toepassingsperiode pas zal aflopen op 31 oktober 2024. De toepassingsperiode van de steunzone rond Zaventem-Vilvoorde loopt volgens de vigerende reglementaire bepalingen af op 31 mei 2026. De verlenging zal tot gevolg hebben dat de toepassingsperiode pas zal aflopen op 31 mei 2028.

Een soortgelijke verlenging zal evenzeer worden toegepast op de Waalse steunzones.

2) Er werden 112 formulieren 274sz ingediend voor de steunzone Vilvoorde, tegenover 284 voor de zone Genk en 187 voor de zone Turnhout in dezelfde periode.

3) 100 dossiers werden goedgekeurd voor een geraamde steun, volgens de formulieren, van 5 020 499,82 euro voor de steunzone Vilvoorde. Voor dezelfde periode heeft de zone Genk 274 goedgekeurde dossiers voor een geraamd steunbedrag van 19 424 147,25 euro en de zone Turnhout 182 goedgekeurde dossiers voor een geraamd steunbedrag van 7 857 834,98 euro.

4) Volgens de ingediende formulieren is de creatie van 965 nieuwe arbeidsplaatsen gepland voor de steunzone Vilvoorde. Voor dezelfde periode voorziet de zone Genk 4 317 nieuwe arbeidsplaatsen en de zone Turnhout 1 839 nieuwe arbeidsplaatsen.

5) De verschillen in termen van creatie van nieuwe arbeidsplaatsen en steunramingen worden gerechtvaardigd door het feit dat de voor de zone «Vilvoorde» ingediende dossiers alleen betrekking hebben op kleine en middelgrote ondernemingen (KMO) in de zin van deze wetgeving.

6) De administratie beschikt niet over voldoende gedetailleerde gegevens om na te gaan of de verschillende crisissen gevolgen hebben gehad op de ingediende formulieren.

7) De promotie voor het gebruik van dergelijke zone-gebonden fiscale voordelen is in beginsel een gewestelijke bevoegdheid. Dit neemt niet weg dat in het verleden mijn administratie verschillende keren heeft meegewerkt aan informatiesessies die door het Vlaamse Gewest in samenwerking met de lokale werkgeversorganisaties werden georganiseerd. Indien het Vlaamse Gewest, of het Waalse Gewest, of een lokale overheid of werkgeversorganisatie het opportuun acht om opnieuw soortgelijke informatiesessies te organiseren, dan zal mijn administratie aan deze sessies de gewenste ondersteuning bieden.