Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1797

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 18 oktober 2022

aan de minister van Energie

Energiedelen - Technische vereisten - Meetregime 3 - Invoering - Problemen - Ombudsdienst voor energie - Klachten - Cijfers - Maatregelen

energiebeleid
energiedistributie
elektrische energie
CREG
energienet
meetapparaat
deeleconomie

Chronologie

18/10/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/11/2022)
7/9/2023Rappel

Vraag nr. 7-1797 d.d. 18 oktober 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de uitrol van energiedelen is een Vlaamse bevoegdheid, de Ombudsdienst voor energie valt onder de federale bevoegdheid. De uitdagingen op het vlak van energie zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Sinds juli 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen energie delen met een ander gebouw van dezelfde eigenaar of een andere persoon. Vanaf januari 2023 zullen de energiedeler en de energieafnemer niet meer tot dezelfde energieleverancier moeten horen, ook zullen er brede energiegemeenschappen gevormd kunnen worden.

De vereisten zijn een digitale meter en een leverancier die voorziet in «meetregime 3». Meetregime 3 betekent dat de digitale meter kwartierwaarden kan uitlezen. De Vlaamse Regulator van de elektriciteits- en gasmarkt (VREG) vangt evenwel signalen op dat het voorzien in meetregime 3 niet vlot verloopt (cf. «De Tijd», 24 september 2022).

Daarom volgende vragen:

1) Vangt de Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) gelijkaardige signalen op over problemen met de invoering van meetregime 3?

2) Hoeveel klachten ontving de Ombudsdienst voor energie over de invoering van meetregime 3? Ziet de Ombudsdienst hier een stijgende tendens?

3) Welke inspanningen kan de geachte minister leveren om de invoering van meetregime 3 te stimuleren?