Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1719

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 14 juli 2022

aan de minister van Energie

Belgische gasvoorraden - Maatregelen om te garanderen - Oproep voor minder gasverbruik - Compensatie voor bedrijven die minder verbruiken - Maatregelen voor grootverbruikers - Rol van de Gewesten - Aanvulling van de gasvoorraden - Extra budget

energieverbruik
energiebeleid
energievoorziening
aardgas
strategische reserve
energiebesparing
steun aan ondernemingen
gewesten en gemeenschappen van België

Chronologie

14/7/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2022)
7/9/2023Rappel

Vraag nr. 7-1719 d.d. 14 juli 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de impact van een krappe gasmarkt laat zich voelen op verschillende beleidsdomeinen. De aanpak van deze uitdaging is dus een gedeelde verantwoordelijkheid.

Eind maart 2022 kondigde Duitsland de eerste fase van het noodplan voor gasbevoorrading aan. In deze fase waren er geen dwingende maatregelen. Wel werd aan bedrijven en particulieren gevraagd om hun gasverbruik zoveel mogelijk te verminderen. Donderdag 23 juni 2022 werd dit noodplan aangescherpt door gasverbruik in de elektriciteitssector terug te dringen en meer gebruik te maken van de kolencentrales. Ook bedrijven wordt gevraagd hun verbruik te verminderen door de productie te verlagen, in ruil krijgt men financiële compensatie. Daarnaast zal de Duitse staatsbank KfW een lening van 15 miljard euro geven voor het aanvullen van de gasvoorraden. In een volgende fase zou Duitsland overgaan naar rantsoenering van het gas en gebruikers afschakelen.

Daarom volgende vragen:

1) Hoe staat de geachte minister tegenover een vrijwillige oproep voor minder gasverbruik? Welke rol kunnen de Gewesten hierin spelen?

2) Hoe staat ze tegenover een compensatie voor bedrijven die vrijwillig minder verbruiken? Welke rol kunnen de Gewesten hierin spelen?

3) Hoe staat ze tegenover specifieke maatregelen voor grootverbruikers van gas, in het bijzonder in de Antwerpse havengebied? Welke rol kunnen de Gewesten hierbij spelen?

4) Zijn er extra budgetten nodig om de Belgische gasvoorraden aan te vullen? Zo ja, hoe zal ze deze budgetten vrijmaken?