Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1704

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 14 juli 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Kanker - Behandelingen - Toegankelijkheid - Terugbetaling - Behandeling van kinderen - Nood aan begeleiding en behandeling

kanker
gezondheidsbeleid
geneeswijze
kosten voor gezondheidszorg
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
kind
gezondheidsverzorging
palliatieve zorg

Chronologie

14/7/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2022)
18/10/2023Rappel

Vraag nr. 7-1704 d.d. 14 juli 2022 : (Vraag gesteld in het Frans)

Elk jaar worden in BelgiŽ ruim 70.000 nieuwe kankergevallen geregistreerd, hetzij meer dan 190 nieuwe gevallen per jaar. We verbinden ons ertoe om de medische behandeling, de geneesmiddelen en de zorg voor elke kankerpatiŽnt toegankelijk te maken.

Die inspanningen moeten voortdurend ondersteund worden. Een recent onderzoek van het online magazine "My health, My life" toont aan dat zeven op de tien patiŽnten hun behandeling niet kunnen betalen. Professor D'Hondt, diensthoofd oncologie van het centre hospitalier universitaire (CHU) UCLouvain Namur legt uit dat vier van de duurste geneesmiddelen die door de verzekeringen terugbetaald worden voor kankerbehandeling gebruikt worden. Daarbij komt nog de medicatie die aanvullend gegeven wordt ter verbetering van de levenskwaliteit van de patiŽnten, maar die niet of nauwelijks terugbetaald wordt en langdurig moet genomen worden.

Het onderzoek toont aan dat naast de symptomen, kanker ook een impact heeft op veel aspecten van het dagelijks leven. Voor de meeste zieken is er niet enkel een financiŽle impact, maar ook afwijzing of zelfs discriminatie, problemen van isolement of onbegrip en moeilijkheden om over seksuele problemen te praten. Een persoon op drie zegt al zo'n ervaring van afwijzing door instellingen te hebben ondergaan.

Bovendien blijken sommige geneesmiddelen die gebruikt worden om kanker bij kinderen te behandelen in ons land helemaal niet te worden terugbetaald, wat de betrokken gezinnen bijkomende zorgen baart, aldus Delphine Heenen, van de vereniging Kick Cancer. In de meeste gevallen van kanker bij kinderen wordt de behandeling met chemotherapie niet terugbetaald. Ouders moeten dus een beroep doen op fondsen van vrijwilligers die hen te hulp komen en hen financieel ondersteunen. Die financiŽle kopzorgen komen immers nog bovenop de ongerustheid over de ziekte van hun kind.

De deelgebieden zijn bevoegd voor preventieve gezondheidszorg. Daarom valt deze vraag binnen de bevoegdheid van de Senaat.

1) Zal het nieuwe Kankerplan de behandeling van kanker toegankelijk maken voor alle patiŽnten?

2) Waarom betaalt het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) chemotherapie voor kinderen met kanker niet terug?

3) Welke kankerbehandeling kunnen kinderen dan wel krijgen die door het RIZIV terugbetaald wordt?

4) Zullen geneesmiddelen die het mogelijk maken om de levenskwaliteit van kankerpatiŽnten te verbeteren op lange termijn worden terugbetaald?

5) Zal het nieuwe Kankerplan rekening houden met alle noden inzake begeleiding en behandeling - van de preventie tot en met de palliatieve zorg - van alle kankerpatiŽnten, ook de kinderen?