Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1622

van Julien Uyttendaele (PS) d.d. 11 mei 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee

Justitiepaleis - Bouwvallige toestand - Renovatie - Hoven, rechtbanken en griffies - Verhuizing naar private gebouwen - Huur en huurtermijnen

verbetering van woningen
openbaar gebouw
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
verhuur van onroerend goed
rechterlijke macht

Chronologie

11/5/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/6/2022)
17/5/2022Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1623

Vraag nr. 7-1622 d.d. 11 mei 2022 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Justitiepaleis van Brussel, dat een van de grootste ter wereld is, blijft nog steeds onderbenut omwille van veiligheidsredenen en vanwege de verouderde toestand.

Vandaag zijn slechts de helft van de gerechtszalen bruikbaar.

Het wegnemen van de stellingen was aanvankelijk voorzien voor 2023, maar die datum schuift steeds meer op naar 2024 of zelfs 2025, alleen al voor de voorgevel waar 15% van de gevelstenen zullen moeten vervangen worden (cf. Nicolas Keszei, «Il faut remplacer 15 % des pierres du Palais de Justice», in L'Écho, 29 april 2022).

De renovatie van de binnenkant zal niet voor 2040 kunnen worden afgewerkt (cf. «Des pierres de la façade du Palais de Justice doivent être remplacées», BX1, 3 mei 2022).

Het gebouw dat in 1883 werd ingehuldigd zal binnenkort zijn honderdveertigste verjaardag vieren, waarvan veertig jaar gehuld in bouwsteigers.

Dit geklasseerde gebouw is wellicht niet aangepast aan alle functies van de rechtsbeoefening, maar het verdient toch een correcte restauratie en renovatie zodat het optimaal kan worden benut.

Zo niet krijgen voorbijgangers op het Poelaertplein maar een triest beeld van de justitie en bij uitbreiding van de rechtsstaat.

Nog maar enkele maanden geleden moesten advocaten, rechtszoekenden en publiek de dienstingang (voor de magistraten) gebruiken om toegang te hebben tot de elfde kamer van het hof van beroep vanwege het gevaar op instorting van het plafond voor de hoofdingang van de zittingszaal.

In de loop der jaren is er een proces van verhuizing van de hoven en rechtbanken en van de griffies op gang gekomen naar gebouwen in de buurt van het Justitiepaleis (met name naar de gebouwen Portalis, Themis, Montesquieu, het gebouw van de arbeidsrechtbank en de familierechtbank, het vredegerecht, het gebouw waar het Bureau voor Juridische Bijstand (BJB) en de politierechtbank zijn gevestigd, het gebouw waar de griffies van de Franstalige en Nederlandstalige strafuitvoeringsrechtbanken (Surb) gevestigd zijn).

De meeste van die gebouwen zouden toebehoren aan private eigenaars of projectontwikkelaars.

Deze vraag is transversaal, want zonder enige twijfel verbonden met de gewestmateries gelet op de gevolgen die het optreden van vastgoedontwikkelaars en de geleidelijke verwaarlozing van het Justitiepaleis zouden kunnen hebben op de ruimtelijke ontwikkeling van deze wijk.

De negatieve impact op het internationale imago van Brussel en op het toerismebeleid zijn onmiskenbaar.

Daarom ontving ik graag van u de volgende informatie:

1) welke gebouwen of verdiepingen van de Poelaertwijk zijn geen eigendom van de Belgische Staat en worden met andere woorden door de Belgische Staat gehuurd;

2) hoeveel huur wordt jaarlijks betaald voor het gebruik van die gebouwen of verdiepingen;

3) wat is de duurtijd van de huurcontracten voor elk van die gebouwen en verdiepingen?

Antwoord ontvangen op 17 mei 2022 :

Mijn departement is niet bevoegd om deze vraag te beantwoorden.

Ik verwijs u daarom naar de antwoorden die zullen worden gegeven door de staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy, Regie der gebouwen en de Federale Culturele Instellingen bij wie deze vraag ook wordt vermeld onder nummer 7-1623.