Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1596

van Rik Daems (Open Vld) d.d. 5 mei 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Ziekenhuizen - Cyberaanvallen - FinanciŽle schade - ContinuÔteit van zorg - Cijfers en tendensen - Privacy - Cybersecurity - Zorgsector - Beveiliging - Aanpak - Maatregelen

ziekenhuis
informatiebeveiliging
informatieoorlog
officiŽle statistiek
computercriminaliteit

Chronologie

5/5/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/6/2022)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1597
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1598
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1599

Vraag nr. 7-1596 d.d. 5 mei 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland lijken veel ziekenhuizen nog steeds kwetsbaar te zijn voor cyberaanvallen. Hoewel de zorginstellingen zich steeds bewuster zijn van de gevaren, neemt tegelijkertijd de dreiging van gijzelsoftware toe (cf. https://www.nu.nl/tech/6178900/ziekenhuizen-kwetsbaar-voor-cyberaanval-wachten-totdat-het-misgaat.html).

Bij gijzelsoftware, ook wel ęransomwareĽ genoemd, worden bestanden en systemen versleuteld. Vervolgens wordt losgeld geŽist om deze weer toegankelijk te maken. Wanneer computerkrakers (ęhackersĽ) systemen van ziekenhuizen platleggen, zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat patiŽnten naar andere locaties verplaatst moeten worden of operaties niet kunnen doorgaan.

Ziekenhuizen hebben wel experten in de informatie- en communicatietechnologie in dienst, maar vaak hebben zij niet voldoende kennis of tijd om actief te monitoren of er computerkraker op het netwerk zitten. Ook maken veel ziekenhuizen gebruik van verouderde apparatuur. Omdat deze apparaten verouderd zijn, worden ze niet altijd meer ondersteund door de leveranciers. Dat houdt in dat er geen geactualiseerde versie van de software meer wordt uitgebracht, wat de apparaten kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen.

Het aantal wereldwijde cyberaanvallen op ziekenhuizen was vorig jaar op twee maanden tijd met zo'n 45†% gestegen. Dat meldt de cyberbeveiliger Check Point. In BelgiŽ heeft al zo'n 65†% van alle ziekenhuizen met een digitale kraakpoging te maken gehad (cf. https://www.computable.be/artikel/nieuws/zorg/7124027/5440850/twee-derde-belgische-hospitalen-kreeg-cyberaanval.html).

Dat specifiek ziekenhuizen de jongste maanden in het vizier lopen van cybercriminelen, heeft een eenvoudige reden: ze zijn aantrekkelijke doelwitten omdat ze in het huidige klimaat sneller bereid zijn om te voldoen aan de eisen van gijzelsoftware. De primaire gijzelsoftware-variant die wordt gebruikt bij de cyberaanvallen is ęRyukĽ, gevolgd door ęSodinokibiĽ. Volgens een veiligheidsexpert bewijst dat de trend om meer gerichte en op maat gemaakte gijzelsoftware-aanvallen in te richten, in plaats van een massale spamcampagne te gebruiken.

Wat betreft het transversaal karakter van de schriftelijke vraag: de verschillende regeringen en schakels in de veiligheidsketen zijn het eens over de fenomenen die de komende vier jaar prioritair moeten worden aangepakt. Die staan gedefinieerd in de Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan voor de periode 2016-2019, en werden besproken tijdens een InterministeriŽle Conferentie, waarop ook de politionele en justitiŽle spelers aanwezig waren. Het betreft aldus een transversale aangelegenheid met de Gewesten waarbij de rol van de Gewesten vooral ligt in het preventieve luik.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Zou u een overzicht kunnen geven over het aantal ziekenhuizen dat getroffen is door een cyberaanval? Hoeveel zijn er dit in de jongste vijf jaar? Welke type aanval was dit (DDOS, gijzelsoftware-aanval, enz.)? Hoeveel bedraagt de totale geraamde financiŽle schade? In hoeveel gevallen is de continuÔteit van de zorg in gevaar gekomen als gevolg van een cyberaanval?

2) Zijn er reeds signalen geweest die stellen dat de zorgsector qua digitale beveiliging achterloopt op andere sectoren? Indien ja, van wie kwamen deze signalen? Hoe werd hierop gereageerd?

3) Vanuit welk land zijn de meeste aanvallen afkomstig? Hoeveel van dit soort aanvallen zijn afkomstig uit BelgiŽ? Welke methodes worden het meest gebruikt? Met welk doel worden deze acties opgezet? Zijn er patronen te onderscheiden?

4) Behalve gijzelsoftware-aanvallen, met welke andere soort aanvallen heeft men nog te maken gehad in de ziekenhuizen? Hoe werd hierop gereageerd? Werden de daders ooit gevat? Indien ja, wat waren hun straffen?

5) Welke plannen hebben onze overheden om onze digitale infrastructuren weerbaarder te maken tegen georganiseerde aanvallen? Hoe ver staan ze reeds hierin? Wat staat er nog gepland? Hangt dit grotendeels samen met de software, of wordt ook de hardware aangepakt of vervangen (vernieuwd)? Waarom?