Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1475

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 3 februari 2022

aan de minister van Energie

Gasnetbeheerder Fluxys - Buitenlandse participaties - Gegevens - Invloed van de huidige energiecrisis

energiecrisis
energievoorziening
gasdistributie
aardgas
plaatselijke overheid
deelneming
Brazilië
gemengd bedrijf

Chronologie

3/2/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/3/2022)
22/3/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1475 d.d. 3 februari 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de gereguleerde activiteiten van Fluxys vallen onder de federale bevoegdheid; 77 % van Fluxys is in handen van de lokale besturen, die onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid vallen.

Afgelopen jaren verwierf gasnetbeheerder Fluxys diverse buitenlandse participaties zoals in de Braziliaanse gasnetbeheerder Transportadora Brasileira Gasoduto Bolívia-Brasil (TBG), de onderzeese pijplijn Medgaz (tussen Spanje en Algerije) en het Griekse gasnet Desfa.

De geachte minister gaf in haar antwoord op de schriftelijke vraag nr. 7-981 van 28 januari 2021 aan te onderzoeken welke rol Fluxys kan spelen in de Belgische energietransitie in functie van de Europese klimaatdoelstellingen.

Gezien de huidige energiecrisis heb ik volgende vragen:

1) Kan de geachte minister een overzicht geven van de verschillende buitenlandse participaties van Fluxys? Graag kreeg ik per participatie:

– startjaar van de participatie;

– percentage van participatie;

– waarde van participatie bij aankoop;

– huidige waarde van de participatie;

– ontvangen dividenden van de participatie (per jaar);

– risico's.

2) Hoe beoordeelt ze de buitenlandse participaties in het licht van de huidige energiecrisis?

Antwoord ontvangen op 22 maart 2022 :

1) Hieronder vindt u een overzichtstabel van de verschillende buitenlandse participaties met daarin de betreffende participatie, het participatiepercentage, het jaar van de participatie en het betrokken land. Deze participaties vallen onder het moederbedrijf Fluxys NV, zijnde een niet-gereguleerde industriële onderneming die infrastructuren uitbaat. Medgaz maakt geen deel uit van de buitenlandse deelnemingen van Fluxys NV. De structuur van de groep Fluxys NV is gedetailleerd beschreven op zijn website https://www.fluxys.com/en/company/fluxys-group/about-fluxys.

Participatie

Activiteit

Belang

Sinds wanneer

Waar

Interconnector

Gasvervoer

76,32 %

1994

Verenigd Koninkrijk

GMSL

Diensten

100 %

2002

Verenigd Koninkrijk

BBL Company

Gasvervoer

20 %

2004

Nederland

Dunkerque LNG

LNG terminalling

30,39 %

2011

Frankrijk

Gaz-Opale

Diensten

64,50 %

2011

Frankrijk

Fluxys TENP

Gasvervoer

100 %

2011

Duitsland

Fluxys Deutschland – Nel

Gasvervoer

23,87 %

2011

Duitsland

Fluxys Deutschland – EUGAL

Gasvervoer

16,50 %

2017

Duitsland

HEH Stade

LNG terminalling

8,29 %

2021

Duitsland

FluxSwiss

Gasvervoer

50,65 %

2011

Zwitserland

Transitgas

Leasing of facilities and services

46,00 %

2011

Zwitserland

C4Gas

Aankoopplatform

9,70 %

2002

Frankrijk

Desfa

Gasvervoer

11,88 %

2018

Griekenland

TAP

Gasveroer

19,00 %

2013

Zwitserland

Boostheat

Innovatie in gas

4,22 %

2016

Frankrijk

Balansys

Netbalancering

50,00 %

2015

GH Luxemburg

Trading Hub Europe

Samenwerking marktgebieden

9,09 %

2021

Duitsland

Prisma

Platform voor capaciteitsreservering

10,95 %

2012

Duitsland

Flux Re

Herverzekring

90,00 %

2007

GH Luxemburg

TBG

Gasvervoer

29,12 %

2021

Brazilië

NV Fluxys publiceert jaarrekeningen die elk jaar bij de Nationale Bank worden ingediend.

2) Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen Fluxys NV en Fluxys Belgium. Fluxys Belgium is gereguleerd en beheert het aardgasvervoersnet in België. Het is een dochteronderneming van Fluxys NV, een niet-gereguleerde industriële onderneming met diverse deelnemingen in ondernemingen over de hele wereld.

In de loop der jaren heeft Fluxys NV een ruime ervaring opgebouwd in aardgasvervoer, aanvankelijk vanuit België. Voortbouwend op deze ervaring heeft zij besloten te investeren in andere aardgastransmissiebedrijven in de wereld (voornamelijk in Europa) om zo haar expertise te benutten.

Dankzij de investeringsstrategie van Fluxys Belgium en Fluxys NV is het Belgische net stevig verankerd in het Europese geïnterconnecteerde systeem als draaischijf voor de bevoorradingszekerheid. Dankzij de pijpleiding tussen het Verenigd Koninkrijk en Zeebrugge, de LNG-terminals in Zeebrugge en Duinkerke en de rechtstreekse verbinding met Noorse bronnen (waarin Fluxys NV geen deelneming heeft), helpt het Belgische net andere Europese landen om zich te bevoorraden met moleculen. De recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne hebben deze rol als draaischijf bevestigd.

De klimaatuitdagingen nopen ons ertoe ons energieverbruik te verminderen en onze energievoorziening om te schakelen op uitsluitend hernieuwbare bronnen. Elektrificatie speelt een belangrijke rol gezien de voordelen ervan op het gebied van energie-efficiëntie. Hernieuwbare moleculen zullen echter belangrijk blijven wanneer elektrificatie technisch niet haalbaar of economisch niet realistisch is. Pijpleidingen spelen een cruciale rol in de ondersteuning van de energietransitie door het vervoer van de hernieuwbare gassen die we nodig zullen hebben.

Fluxys NV en Fluxys Belgium zijn zich bewust van deze rol. Fluxys Belgium heeft dit expliciet in zijn strategie opgenomen door het vervoer van waterstof en CO2 via nieuw aan te leggen pijpleidingen en via hergebruikte aardgaspijpleidingen in overweging te nemen.

Het internationale karakter van de groep Fluxys NV kan door de onderneming zeker als troef worden ingezet bij de uitvoering van haar strategie om bij te dragen tot de energietransitie: ondanks de daling van de vraag en de stijging van de lokale energieproductie zullen internationale energie-uitwisselingen nodig blijven wegens het beperkte productiepotentieel van de geïndustrialiseerde regio’s. Het vervoer van moleculen per schip of pijpleiding staat hierbij centraal.