Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1168

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 31 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Economie en Werk

Google - Nieuwsfragmenten en persartikels - Gebruik - Europese richtlijn (EU) 2019/790 van 17 april 2019 - Omzetting - Stand van zaken - Onderhandelingen tussen Google en de Belgische media - Rol van de Gewesten

digitale eengemaakte markt
internet
zoekmachine
auteursrecht
pers
nationale uitvoeringsmaatregel

Chronologie

31/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2021)
7/6/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1168 d.d. 31 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de omzetting van de Europese richtlijn is een federale verantwoordelijkheid. De federale overheid is bevoegd voor de geschreven en gedrukte pers. De Gewesten voor de audiovisuele pers.

Google neemt nieuwsfragmenten over in zijn zoekresultaten en op de aggregatiesite Google News. Daarnaast lanceerde de zoekmachine eveneens Google News Showcase waar lezers artikels kunnen raadplegen die normaal achter een betaalmuur zitten.

Via de Europese richtlijn (EU) 2019/790 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eengemaakte markt werd het nieuwe «uitgeversrecht» ingevoerd. Hiermee wordt een nieuw recht ingevoerd voor uitgevers van persartikels of perspublicaties voor online gebruik. Google moet daardoor voorzien in een billijke vergoeding voor het overnemen van dergelijk nieuws.

Eind januari 2021 werd hieromtrent, op aandringen van de Franse concurrentiewaakhond, een akkoord gesloten met een alliantie van Franse nieuwsmedia (goed voor drie honderd titels). Details hieromtrent zijn niet bekend. Ook buiten Europa (Nieuw-Zeeland en Australië) lopen gelijkaardige gesprekken.

Daarom volgende vragen:

1) Wat is de stand van zaken betreffende de omzetting van de Europese richtlijn van 17 april 2019 door België?

a) Wat is de verdere tijdschema?

b) Wat is de rol van de Gewesten?

2) Is de geachte minister betrokken bij de gesprekken tussen Google en de Belgische media?

a) Hoe verlopen deze gesprekken?

b) Wat is de rol van de Gewesten?

3) Hoe zal hij de belangen van onze Belgische media in dit kader helpen vrijwaren?

4) Heeft hij zicht op het raamakkoord met de Franse media? In welke mate kan het als basis dienen voor onderhandelingen?

Antwoord ontvangen op 7 juni 2021 :

1) Op 4 juni 2021 heeft de Ministerraad het wetsontwerp tot omzetting goedgekeurd .

a) Na het advies van de Raad van State hoop ik het wetsontwerp tot omzetting van de richtlijn na het parlementaire reces aan het Parlement te kunnen voorleggen.

b) De gemeenschappen werden geraadpleegd in het kader van de consultatie van de Raad voor de Intellectuele Eigendom. De gemeenschappen kunnen immers vertegenwoordigers afvaardigen naar dit consultatief orgaan. Daarnaast werd er in maart 2021 een ad hoc consultatie georganiseerd, waaraan ook de gemeenschappen hebben kunnen deelnemen. Zij hebben in het kader van deze ad hoc consultatie de kans gekregen hun opmerkingen bij de tekst van het wetsontwerp in te dienen.

2) In dit stadium ben ik niet betrokken bij de onderhandelingen tussen Google en de Belgische media.

a) De partijen betrokken bij de onderhandelingen hebben mij geen informatie verstrekt. Indien de onderhandelingen mislukken, zou een bij de FOD Economie opgerichte commissie een rol kunnen spelen om de partijen te helpen een oplossing te vinden.

b) Zoals vermeld is de vraag hoe dit nieuwe naburig recht zal vorm gegeven worden, in eerste instantie een vraag voor de betrokken partijen, waarbij deze het wettelijke kader zullen moeten respecteren.

3) Richtlijn 2019/790 versterkt de positie van persuitgevers door voor hen een naburig recht in het leven te roepen. De omzetting van de richtlijn ondersteunt de uitgevers bij de onderhandelingen over dit recht door een systeem in te voeren dat gebaseerd is op onderhandelingen te goeder trouw en dat opeenvolgende fasen kent: onderhandelingen tussen partijen, tussenkomst van een bemiddelaar, tussenkomst van een bij de FOD Economie opgerichte commissie. Deze commissie kan een advies uitbrengen of een niet-bindend tariefvoorstel doen. Het mechanisme heeft ten doel de partijen ertoe aan te zetten tot een akkoord te komen zonder een specifieke oplossing op te leggen en zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de hoven en rechtbanken. De mogelijkheid voor de overheid om een oplossing op te leggen lijkt problematisch in verband met de beginselen van het verbintenissenrecht, aangezien het recht van persuitgevers een exclusief recht is. In de notificatie van de Ministerraad staat echter dat de regering opnieuw zal onderzoeken of het mogelijk is verder te gaan in de richting van bescherming van uitgevers in het licht van de resultaten van een studie over alternatieve geschillenbeslechting in intellectuele eigendom die momenteel in opdracht van de FOD Economie wordt gemaakt. De resultaten van deze studie worden in september of oktober 2021 verwacht. Dit geeft tijd om verdere wijzigingen aan te brengen. Voor zover de regels inzake de relatie tussen persuitgevers en onlineplatformen door de richtlijn worden geharmoniseerd, zullen deze platformen bovendien in de verschillende EU-lidstaten aan deze nieuwe regels moeten voldoen. Mede door deze Europese harmonisatie zullen deze onlineplatformen ook meer gestimuleerd worden om de nieuwe regels in de hele EU na te leven, wat ook de positie van de Belgische mediabedrijven zal versterken

4) Ik heb momenteel geen zicht op het raamakkoord dat werd gesloten in Frankrijk.