Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1148

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 5 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding

Coronacrisis - Gevolgen - Lokale handelaars - Oplossingen - Export - Maatregelen (Covid-19)

epidemie
klein bedrijf
elektronische handel
uitvoer
steun aan ondernemingen
detailhandel

Chronologie

5/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/4/2021)
7/4/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1148 d.d. 5 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: het beschermen van de consument en een gelijk speelveld creëren tussen binnenlandse en buitenlandse e-commercespelers is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Om de nefaste gevolgen van de heersende pandemie voor lokale handelaars te beperken, promoot (ook) de federale overheid «Ik koop lokaal». Toch bestaat de uitdaging er voor deze groep ondernemers vooral in om mee te stappen in het e-commerceverhaal.

Het e-commerceverhaal geeft ook die kleinere spelers de mogelijkheid om een nieuwe markt te verkennen. Zo zijn er verschillende typisch Belgische producten (zoals bier en chocolade) die door de digitale omslag ook door buitenlandse klanten aangekocht kunnen worden. Ook voor onze Belgische economie heeft dit een positief effect. Toch blijkt het voor kleine handelaars quasi onmogelijk te zijn om een beperkt aantal goederen te exporteren.

Daarom volgende vragen:

1) Is de geachte minister zich bewust van deze opportuniteit voor kleine spelers?

2) Is hij zich bewust van de hindernissen voor kleine spelers om een beperkt aantal goederen te exporteren?

3) Welke stappen zal hij nemen om deze hindernissen aan te pakken?

Antwoord ontvangen op 7 april 2021 :

1) De minister is zich bewust van de opportuniteit die e-commerce biedt aan kleine spelers om goederen te verkopen aan klanten die zich buiten de Europese Unie (EU) bevinden.

2) De minister is zich bewust van het feit dat vele kleine spelers niet de noodzakelijke kennis bezitten om douaneformaliteiten bij uitvoer op een correcte manier te vervullen. Bovendien zijn zij vaak ook niet vertrouwd met het opmaken van een douaneaangifte bij uitvoer.

3) De EU-douanewetgeving voorziet de mogelijkheid om vrijgesteld te worden van de verplichting om een elektronische douaneaangifte bij uitvoer in te sturen voor zendingen met een waarde van niet meer dan 1 000 euro en een nettogewicht van niet meer dan 1 000 kg. Dit laatste ontslaat echter de vervoerder niet van de verplichting om een aangifte vóór vertrek in te sturen. De Belgische douane heeft in het kader van e-commerce hiervoor echter een vereenvoudigd aangiftesysteem ontwikkeld, namelijk BE-Gate, dat toelaat om deze aangiften vóór vertrek via één globale datafile in te sturen waardoor de administratieve last in dergelijke gevallen voor de vervoerders sterk verminderd wordt en zij bovendien voor zendingen van niet meer dan 1 000 euro en 1 000 kg (netto) geen aanvullende aangifte naar het Belgische douanesysteem moeten insturen. De noodzakelijke info rond BE-Gate is gepubliceerd op de website van de Belgische Douaneadministratie. Voor de volledigheid kan ik meegeven dat de meeste internationale express-koeriersbedrijven in België een toelating bezitten om BE-Gate te gebruiken.

In de gevallen waarbij er wel een douaneaangifte bij uitvoer moet worden ingestuurd is het advies van de Belgische Douane dat het wenselijk is om zich te laten bijstaan door een erkende douanevertegenwoordiger. Een lijst met van de erkende douanevertegenwoordigers alsook meer algemene informatie over de douaneprocedures is terug te vinden op de website van de Belgische Douane onder andere onder de rubriek Douanevertegenwoordigers en de rubriek Brexit.