Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1579

van Nadia El Yousfi (PS) d.d. 12 oktober 2017

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Cosmetica - Aanwezigheid van verzadigde koolwaterstoffen en aromatische koolwaterstoffen - Gevaarlijkheid - Maatregelen voor de volksgezondheid - Bescherming van de consumenten

cosmetisch product
gevaren voor de gezondheid
giftige stof
minerale olie

Chronologie

12/10/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/11/2017)
28/1/2019Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1578

Vraag nr. 6-1579 d.d. 12 oktober 2017 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens een consumentenorganisatie zouden er maatregelen moeten worden genomen voor de schadelijke stoffen die voorkomen in vijftien van de eenentwintig lippenbalsems die werden getest.

Test-Aankoop waarschuwt er in een mededeling van 25 september 2017 voor dat veel cosmetische producten minerale oliŽn bevatten. Voor middelen die op de huid worden gesmeerd is er geen probleem, maar wel als een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem. De minerale oliŽn kunnen bij inname schadelijk zijn voor de gezondheid.

De stoffen zijn MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbon of verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of aromatische koolwaterstoffen).

Het risico is niet echt vastgesteld, maar MOAH is mogelijk kankerverwekkend. MOSH worden opgeslagen in organen en kunnen leiden tot de ontwikkeling van tumoren in de lymfeklieren, de lever of de milt.

Volgens dezelfde informatiebron is de aanwezigheid van deze stoffen niet aangegeven op de verpakking, noch op de lijst van de ingrediŽnten.

Er is door de bevoegde Europese instanties voor deze stoffen geen enkele veiligheidsgrens vastgelegd.

Volgens Test-Aankoop zijn er vijftien lippenbalsems die men moet mijden: Aptonia, AvŤne, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher.

Deze vraag aangaande de volksgezondheid en de bescherming van consumenten valt onder de bevoegdheid van de Senaat, want de verkoop van deze producten valt onder de bevoegdheid van de deelstaten en de bescherming van de volksgezondheid eveneens.

1) Beschikt u over bijkomende informatie aangaande deze verontrustende vaststelling voor de volksgezondheid, maar ook inzake de bescherming van de consument?

2) Zijn er contacten met de deelstaten en de bevoegde Europese overheden? Wat is de stand van zaken?