Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1492

van Petra De Sutter (Ecolo-Groen) d.d. 13 juni 2017

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Taxus - Illegale snoeiers - Impact - Maatregelen

farmaceutische industrie
kanker
bosbouw
verzorging van het gewas

Chronologie

13/6/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 13/7/2017)
21/6/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1492 d.d. 13 juni 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Reeds jarenlang wordt overal in BelgiŽ jong taxussnoeisel ingezameld. Taxus bevat namelijk baccatine, dat nodig is voor de aanmaak van Taxol, een geneesmiddel voor chemotherapie tegen kanker.

Initiatieven zoals ę†Vergroot de hoop†Ľ zamelden taxus in via gemeenten en intercommunales, onder andere via recyclageparken. Ze gaven de opbrengst van het snoeisel aan het goede doel (kankerbestrijding). Zij worden nu gedwongen daarmee te stoppen.

Illegale snoeiers zorgen voor concurrentie omdat ze zich voordoen als een gecertificeerd bedrijf, het snoeisel verkopen aan Chinese bedrijven en de opbrengst in eigen zak steken. Door deze oneerlijke concurrentie zijn de prijzen voor het snoeisel gehalveerd. In 2015 kregen afvalverwerkingsbedrijven bijvoorbeeld nog 40 euro per ingezamelde kubieke meter snoeisel, nu is dat nog maar 20 euro.

Er zijn ook nieuwe producenten op de markt, waardoor ook bestaande bedrijven zoals Bioagrico hun activiteiten moeten inperken.

Zowel de openbare besturen als de farmaceutische bedrijven ondervinden ernstige negatieve gevolgen door de illegale snoeiers. Deze kwestie raakt het regionaal afvalbeheer, maar ook de farmaceutische industrie in BelgiŽ.

Vandaar mijn vragen†:

1) Hebt u zicht op de inzameling en de export van jong taxussnoeisel in BelgiŽ†? Zo ja, hoeveel Belgische bedrijven en openbare besturen zamelen taxussnoeisel in†? Hoeveel van hen hebben een commercieel oogmerk en hoeveel van hen geven hun opbrengsten aan het goede doel†?

2) Waarom wordt het taxussnoeisel aan Chinese bedrijven verkocht†? Zijn er in Europa geen bedrijven die Taxol produceren†?

3) Nu zowel openbare besturen als farmaceutische bedrijven hun activiteiten noodgedwongen moeten inperken door illegale snoeiers heeft dit wellicht een impact op de Belgische geneesmiddelenindustrie. Welke impact†?

4) Worden er maatregelen genomen tegen illegale snoeiers†? Zo ja, welke†? De bevolking vragen om de politie te verwittigen wanneer illegale snoeiers zich aanbieden, blijkt immers niet voldoende.

5) Wat denkt u van een publieke ophaaldienst waarbij eigenaars zelf snoeien en het snoeisel opgehaald wordt†? Hebt u hierover reeds gesproken met uw collega's van de gemeenschappen en de gewesten†?

Antwoord ontvangen op 21 juni 2017 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Deze vraag behoort niet tot mijn bevoegdheden, maar tot die van de Deelstaten.