Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9882

van CÚcile Thibaut (Ecolo) d.d. 24 september 2013

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Treinaanbod in het kader van de Waalse feesten - Verhoging van het aantal bestemmingsstations

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
reizigersvervoer
Waals Gewest
culturele manifestatie

Chronologie

24/9/2013 Verzending vraag
20/1/2014 Antwoord

Vraag nr. 5-9882 d.d. 24 september 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Elk jaar lokken de Waalse feesten tal van feestvierders naar Namen. De feesten van 2013 vormden daarop geen uitzondering. Er was een grote opkomst gedurende de zes dagen van de feesten, in het bijzonder op zaterdag en zondag.

Om ervoor te zorgen dat iedereen aan de Waalse feesten kon deelnemen, werd het mobiliteitsaanbod aangepast. Zo legde de TEC een nachtbus in.

De NMBS verhoogde de capaciteit van sommige treinen. Bovendien reed er op zaterdag 14 en in de ochtend van zondag 15 september een speciale trein van Namen naar Charleroi. Zo konden de reizigers het volledige feestprogramma van zaterdagavond bijwonen, inclusief het vuurwerk.

Dat initiatief is toe te juichen, maar het is jammer dat het beperkt blijft tot de reizigers die naar Charleroi rijden. Ik vind dat er ook een verbinding naar Luik zou moeten zijn en in de richting Brussel-Luxemburg.

1) Waarom zorgde de NMBS in de nacht van 14 op 15 september voor geen enkele extra trein naar een andere bestemming dan naar Charleroi?

2) Kan worden overwogen om in het kader van de Waalse feesten van volgend jaar het aantal bestemmingsstations te verhogen?

Antwoord ontvangen op 20 januari 2014 :

Als antwoord op de vragen van het geachte lid, deelt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)-groep de volgende elementen mee:

Bij het inleggen van extra diensten en vooral nachtelijke treinverbindingen in het kader van grootschalige events, wordt er steeds een mobiliteitsanalyse gemaakt. Aan de hand van deze kan de NMBS de noodzaak van het inleggen van extra prestaties bepalen.

Deze analyse gebeurt ook jaarlijks voor “les fêtes de Wallonie” en zal ook gebeuren voor elke komende editie. Tot nu toe blijkt uit deze analyse dat het bijkomende potentieel aan reizigers te laag ligt en dat de extra toestroom perfect opgevangen kan worden met de reguliere dienstverlening. Het inleggen van extra prestaties werd daarom dan ook niet overwogen behoudens een extra trein die vertrok omstreeks 4u45 (zowel op 14 als 15 september) richting Charleroi. Deze werd ingelegd vanuit veiligheidsoverwegingen (in overleg met de betrokken regionale veiligheidsdiensten).