Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9799

van Benoit Hellings (Ecolo) d.d. 27 augustus 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Landsverdediging

Algemene Dienst inlichting en veiligheid - Behandeling en beheer van informatie - Nieuw informaticamateriaal - Openbare aanbesteding - Schandalen in verband met PRISM en Snowden - Bescherming van het privéleven - ASTRID

geheime dienst
computerprogramma
vrije software
gegevensbescherming
overheidsopdracht voor leveringen
overheidsopdrachten

Chronologie

27/8/2013Verzending vraag
30/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9799 d.d. 27 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Midden juli verkreeg u de toelating van de regering om zes aankoopprogramma's op te starten voor naar schatting ongeveer veertig miljoen euro in het kader van het globaal investeringsplan 2012-2014 dat al in mei 2012 was goedgekeurd.

Een van die programma's heeft betrekking op informaticamateriaal voor de behandeling en het beheer van informatie in de Algemene Dienst inlichting en veiligheid (ADIV) van het leger. Het betreft een totaalbedrag van twee miljoen euro.

Tegelijkertijd heeft uw collega, de minister van Binnenlandse Zaken, aan de Kamer laten weten dat ze binnen vijf maanden iets “totaal nieuws” in gedachten had met betrekking tot het communicatiesysteem ASTRID. De federale politie zou dus ook een nieuw, aangepast telecommunicatienetwerk en beheerssoftware krijgen om goed te kunnen functioneren en een beveiligde behandeling van de uitgewisselde gegevens te waarborgen.

Die twee aankopen hebben tegelijkertijd betrekking op twee instellingen die van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van de Belgen...., maar ook voor het respect van hun privéleven. En dat terwijl de schandalen rond PRISM en Snowden volop actueel zijn.

Ik heb de volgende vragen:

1) Gelet op het uiterst gevoelige karakter van de informatie van ADIV, die zal worden behandeld en beheerd door middel van het nieuwe informaticamateriaal en de nieuwe software, had ik graag vernomen of uw diensten van plan zijn “vrije software” te gebruiken, die onafhankelijk is van de grote Amerikaanse informaticamultinationals. Als dat niet het geval is, zult u er dan voor zorgen dat u toegang hebt tot de “broncode” van de gebruikte software en dat ze door uw diensten worden gehercompileerd en geverifieerd teneinde het risico op het invoeren van een “backdoor” door een van de leveranciers te beperken?

2) Is de aanpassing van het informaticamateriaal, nu het PRISM-schandaal aan het licht is gebracht, geen gelegenheid om een ultrabeveiligd systeem van telecommunicatie en informatiebeheer in te voeren dat door alle Belgische veiligheids- en inlichtingendiensten wordt gebruikt?

3) Welke uitgangspunten en noden zullen een rol spelen bij de openbare aanbesteding en welke agenda stelt u dienaangaande voorop?

Antwoord ontvangen op 30 september 2013 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door zijn gestelde vragen.

1. Al het materieel (hardware en software) voorzien in het kader van deze investering is van het type Commercial Off-The-Shelf (COTS). Alle inschrijvers moeten beschikken over een geldige veiligheidshabilitatie. Zelfs indien een source code geleverd zou worden, is het onmogelijk om deze te hercompileren en na te kijken. Het gebruiksconcept moet risico’s uitsluiten of verminderen.

2.

  1. Dit dossier betreft enkel het analysematerieel eigen aan de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en is geen project gericht op het bouwen van een gemeenschappelijk telecommunicatie- en informatiebeheerssysteem voor de verschillende Belgische veiligheids- en inlichtingsdiensten.

  2. Een studie, momenteel in afwerkingsfase, is erop gericht een gemeenschappelijk interdepartementaal project op te zetten.

  3. Het betrokken programma, Belgian Intelligence Network Information Infrastructure (BINII), beoogt het opzetten van een uitwisselingssysteem voor geclassificeerde informatie tussen de verschillende sleuteldepartementen.

3. De aanvraag voor voorafgaandelijk akkoord werd door de ministerraad van 19 juli 2013 verleend. De toewijzing van de markt zou volgens de huidige planning in december 2013 moeten plaatsvinden.