Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9340

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 12 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De behandeling van slokdarm- en maagkanker

kanker
ziekenhuis
geneeswijze

Chronologie

12/6/2013Verzending vraag
18/9/2013Rappel
12/11/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3532

Vraag nr. 5-9340 d.d. 12 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) voerde in samenwerking met het kankerregister, onderzoek uit naar de kwaliteit van de behandelingen voor slokdarm- en maagkanker. Het kenniscentrum concludeerde dat de overlevingskansen na de vaststelling van slokdarm- of maagkanker, die twee zeer moeilijk te behandelen kankers zijn, in België hoger liggen dan in andere Europese landen, maar dat de overlevingskansen nog hoger zouden liggen wanneer de patiënten in meer gespecialiseerde instellingen zouden worden behandeld.

Uit het rapport blijkt dat de kansen gevoelig hoger liggen wanneer de patiënt wordt behandeld in een "meer ervaren" of hoog-volume ziekenhuis. Wanneer een behandeling reeds meerdere keren werd toegepast, is het ook logisch dat meer kennis wordt opgebouwd. In België zijn slechts drie ziekenhuizen gespecialiseerd in maag- en slokdarmkanker; welke dat zijn blijft onbekend. Slechts één op drie patiënten met slokdarmkanker en slechts één op twintig patiënten met maagkanker komt in één van deze gespecialiseerde instellingen terecht.

De overlevingskansen bij slokdarm- en maagkanker zouden in België dus nog hoger kunnen liggen. Het kenniscentrum stelt dat deze kankers zo'n hooggespecialiseerde aanpak vragen dat de behandelingen best in bepaalde ziekenhuizen worden geconcentreerd. Nu kan de patiënt in bijna alle ziekenhuizen terecht voor alle behandelingen.

In 2012 reeds werd een beleidsaanbeveling gedaan om de behandeling van deze kankers in een aantal ziekenhuizen te concentreren. Nederland heeft dit gedaan en kon daardoor de sterfte binnen de 30 dagen tot 1,5% reduceren, waar dit bij ons nog 5% is. Nu de resultaten van het onderzoek door het kenniscentrum gekend zijn, vroeg ik mij af of het geen tijd wordt dat ook wij op deze kar springen?

Ik had dan ook volgende vragen voor de minister:

1) Wat is de reden waarom in België niet is ingegaan op de beleidsaanbeveling om de behandeling van maag- en slokdarmkanker te concentreren in een aantal hooggespecialiseerde ziekenhuizen? Welke problemen voorziet de minister mocht worden beslist de behandelingen te concentreren?

2) Zijn er ook andere ziektes die voor de behandeling baat zouden hebben bij een concentratie in bepaalde hooggespecialiseerde ziekenhuizen? Zo ja, welke?

3) Is er reeds nagedacht over een mogelijke concentratie? Zijn er reeds stappen genomen richting een concentratie?

4) Zal de minister, nu de resultaten van dit onderzoek de beleidsaanbeveling bevestigen, stappen ondernemen om hiervan werk te maken?