Salmonella - Besmet voedsel - Test - Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen - Controles - Procedures
voedselveiligheid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
vlees
gezondheidsinspectie
verontreiniging van voedingsmiddelen
officiële statistiek
grootwarenhuis
11/6/2013 | Verzending vraag |
18/9/2013 | Rappel |
12/11/2013 | Rappel |
13/12/2013 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-9317
Nadat Aldi kalkoenfilets, besmet met salmonella, uit de rekken moest halen, volgde vier dagen nadien Colruyt, die met salmonella besmette burgers moest wegnemen. Beide vaststellingen werden gedaan door de eigen laboratoriumtest van respectieve warenhuisketens. Dat doet toch vragen rijzen over de manier waarop tests worden uitgevoerd in België. In beide gevallen was het kwaad al geschied: de verpakkingen lagen reeds in de winkel en werden zelfs al verkocht. Onze voedselveiligheid staat reeds onder druk en dergelijke zaken scheppen nog meer wantrouwen bij de consument.
Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:
1) Hoeveel controles worden er door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) jaarlijks uitgevoerd op salmonella? Hoe verloopt die procedure?
2) Hoe vaak wordt een besmetting met salmonella vastgesteld door het FAVV? Wat is de procedure als de besmetting wordt vastgesteld door het FAVV?
3) Zijn warenhuisketens verplicht de waren te testen vooraleer ze in de rekken komen? Hoe verloopt die procedure?
4) Hoe beoordeelt de minister de bewering dat het FAVV te weinig controles zou uitvoeren op een aantal frequent voorkomende bacteriën zoals salmonella en ESBL?
Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van mevrouw Laruelle, minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw. Op 5 juli 2013 heeft zij op een gelijkaardige vraag met nummer 5-9317 geantwoord.