Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9023

van Rik Daems (Open Vld) d.d. 14 mei 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Speculatie - Flitshandel - "High Frequency trading" - Gevolgen voor beursgenoteerde ondernemingen - Regulering - Verbod

marktmisbruik
speculatiekapitaal
financiële transactie
financiële voorschriften
kapitaalbelegging
beursoperatie

Chronologie

14/5/2013Verzending vraag
3/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9023 d.d. 14 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er gaan steeds meer stemmen op om de flitshandel aan banden te leggen. Zo pleitte de belegger Warren Buffett onlangs dat "high frequency trading" vergelijkbaar is met "gelegaliseerde handel met voorkennis" en volgens hem "fundamenteel slecht" is.

Ook de topman van EBS, één van de twee toonaangevende elektronische handelplatforms voor buitenlandse valuta, stelt in de Financial Times voor het principe van "first in, first out"-handel te schrappen. Het voordeel voor de handelaar met de snelste verbinding en de snelste computer zal daardoor verdwijnen. De ontwikkeling van een nog snellere verbinding blijft echter gewoon doorgaan.

In dit kader had ik dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Is hij het met me eens dat de flitshandel uit de hand loopt en dat er dringend moet worden nagedacht over het nut van die handel en de nefaste gevolgen voor de beursgenoteerde ondernemingen? Zo neen, waarom niet en kan hij toelichten? Zo ja, is hij zinnens daaromtrent enige stappen te nemen op nationaal of Europees niveau en kan hij toelichten op het vlak van inhoud en timing?

2) Is er is ons land enige regulering in voege wat betreft de flitshandel en zo ja, kan hij toelichten? Is er op dat vlak geen sprake van een leemte?

3) Heeft hij daaromtrent reeds overleg gehad met de toezichthouders en/of Euronext en zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was daarvan het resultaat?

4) Steunt hij een verbod op de flitshandel en zo ja, kan hij uitvoerig toelichten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 3 juni 2013 :

1) High Frequency Trading (HFT) of “flitshandel” is een specifieke vorm van wat “algoritmische” trading wordt genoemd. Kenmerkend daarvoor is dat computeralgoritmes de parameters bepalen voor de plaatsing van de orders op de markten (wanneer, in welke vorm, voor welke hoeveelheid, ... worden de orders verstuurd). Binnen de algoritmische trading is het belangrijkste kenmerk van High Frequency Trading, zoals de naam zelf aangeeft, dat de door het algoritme verwerkte orders met zeer grote frequentie kunnen worden aangepast (i.e. gewijzigd of geannuleerd).

HFT is het natuurlijke gevolg van de veranderingen die zich de laatste jaren op de financiële markten hebben voorgedaan, zowel vanuit technologisch oogpunt (stijgende verwerkingssnelheid van de computers) als vanuit wetgevend oogpunt (de tenuitvoerlegging van de MiFID richtlijn zorgde voor de opkomst van de handelsplatformen die met de traditionele beurzen concurreren).

Recent werden diverse academische studies gewijd aan de impact van HFT op de financiële markten. De conclusie van de meeste empirische academische studies luidt dat de impact van de flitshandel op de kwaliteit van de markten neutraal of positief is.

Binnen de European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft het Committee for Economic and Markets Analysis een werkgroep opgericht om de impact van HFT in Europa te bestuderen. Die studie zal worden uitgevoerd in samenwerking met diverse universiteiten en zal gebaseerd worden op meer gedetailleerde informatie dan de tot nog toe aan dat onderwerp gewijde academische studies, waardoor de door de HFT-operatoren geplaatste orders nauwkeuriger zullen kunnen worden geïdentificeerd. De inzameling van de voor deze studie benodigde gegevens is gestart in mei 2013 en de eerste studieresultaten worden verwacht tegen de herfst van 2013. De Financial Services and Markets Authority (FSMA) is in deze werkgroep vertegenwoordigd en haar vertegenwoordiger neemt actief deel aan de werkzaamheden. In de steekproefgroep van honderd effecten die de studie onder de loep neemt, zitten immers meerdere (6) Belgische effecten.

2) en 3) De omkadering van de praktijk van de algoritmische trading in het algemeen, en de flitshandel in het bijzonder, wordt op Europees niveau aangepakt.

Zo heeft de Task Force on Microstructural Issues van de ESMA guidelines of richtsnoeren ontwikkeld die de gemeenschappelijke, uniforme en consistente toepassing van de MiFID en de MAD moeten garanderen op de vereiste systemen en controles met betrekking tot:

Die in mei 2012 in werking getreden richtsnoeren zijn bedoeld als tussenstadium tussen MiFID I en MiFID II.

Verschillende bepalingen van de ontwerptekst tot herziening van de MiFID/MiFIR hebben specifiek betrekking op de algoritmische flitshandel. Zo wordt bijvoorbeeld bepaald dat de ondernemingen die aan HFT doen, verplicht over een MiFID-vergunning moeten beschikken, dat aan de bevoegde autoriteiten een beschrijving van de aard van de algoritmes moet worden verstrekt, dat de handelsplatformen een maximale “order-to-trade”-ratio kunnen opleggen, enz.

Bovendien beschrijft de ontwerpverordening over marktmisbruiken (MAR) in artikel 8 (3c) de gedragingen die als potentiële vormen van manipulatie of als pogingen tot marktmanipulatie moeten worden gezien die specifiek verband houden met algoritmische trading.

4) Gelet op het voorgaande, lijkt het verbod ervan een eerder excessieve maatregel. Van een verbod is overigens in geen enkel land sprake.

Daarentegen, teneinde eventuele misbruiken te voorkomen, dient algorithmische trading te worden omkaderd op een passende manier en, zoals aangekaart bij de herziening van de MiFID richtlijn, lijken maatregelen als het opleggen van een maximale order to trade ratio evenwichtiger.