HIV/Aids - Transversale aanpak - Samenwerkingsprogramma's - Expertise
ontwikkelingshulp
aids
gezondheidshulp
reproductieve gezondheidszorg
26/4/2013 | Verzending vraag |
28/5/2013 | Antwoord |
De nieuwe wet betreffende de Belgische Ontwikkelingssamenwerking van 19 maart 2013 werd recent door het parlement aangenomen. De wet legt de prioriteiten en basisprincipes van de Belgische ontwikkelingssamenwerking vast waarmee België zijn internationaal samenwerkingsbeleid een wettelijk kader verleent.
De wet erkent dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een cruciaal element vormt voor duurzame ontwikkeling (art. 12, 2°). Verder vermeldt de nieuwe wet onder de prioritaire sector gezondheid reproductieve gezondheid en de transversale aanpak van aids nominatim (art. 19). Beide thema's vormen ook het voorwerp van de multisectoriële beleidsnota's "De Belgische bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen hiv/aids (2006)" en "De Belgische ontwikkelingssamenwerking op het gebied van Seksuele en Reproductieve gezondheid en Rechten (2007)".
De transversale aanpak van aids houdt onder meer in dat het thema wordt geïntegreerd binnen verschillende maatschappelijke sectoren en domeinen die een cruciale rol spelen in duurzame aanpak van hiv en aids zoals onderwijs, gezondheid, welzijn, gelijke kansen, het overheidsapparaat,...
De zogenaamde mainstreaming van hiv en aids heeft als doelstelling dat de actoren van ontwikkelingssamenwerking rekening houden met determinanten die bijdragen tot hiv-kwetsbaarheid en ook met de gevolgen en impact van hiv en aids. De ontwikkelingsrelevante interventies worden geformuleerd of aangepast zodat ze een bijdrage leveren aan de duurzame aanpak van hiv en aids.
Gelet op bovenstaande ontwikkelingen, had ik graag een antwoord gekregen op de volgende vragen:
1) Op welke manier zal de geachte minister in samenspraak met het partnerland het thema hiv aan bod brengen tijdens het proces en de onderhandelingen die leiden naar het nieuwe samenwerkingsprogramma's met partnerlanden?
2) Wanneer zullen de instructies voor de attachés die als leidraad dienen voor de indicatieve samenwerkingsprogramma's met de partnerlanden aangepast worden op basis van de nieuwe wet?
3) Hoe zal in die instructies aandacht gaan naar de transversale aanpak van aids en reproductieve gezondheid, twee thema's die de nieuwe wet nominatim vermeld?
4) Op welke manier komen de thema's aan bod in het voorstellingsschema voor de programma's die ingediend worden door indirecte actoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking met het oog op subsidiëring?
5) Welke initiatieven neemt de geachte minister die bijdragen tot een grotere expertise over het thema bij de bevoegde diensten, personeel en ontwikkelingsactoren?
In antwoord op de vragen van het geachte lid, heb ik de eer de volgende elementen te geven:
1) Als transversaal thema maakt de beoordeling van de aandacht voor HIV deel uit van de documenten ter afsluiting van het overleg met elk partnerland voor een nieuw samenwerkingsprogramma. Dit is speciaal het geval in deze partnerlanden waar de gezondheidssector een concentratiesector is, volgens de nieuwe wet, met inbegrip van reproductieve gezondheid en de transversale aanpak van aids. Op basis van de analyses (basisnota ter voorbereiding van een nieuw programma) komt de thematiek dan op tafel bij de verschillende betrokken ministers in functie van het concreter uitwerken van een programma.
2) en 3) De leidraad voor de voorbereiding van de samenwerkingsprogramma’s zullen in de loop van 2013 verder aangepast worden, om toegepast te kunnen worden voor de Gemengde Commissies Ontwikkelingssamenwerking die zich voor 2014 aankondigen. Daarbij dient niet alleen rekening gehouden te worden met de bepalingen in de nieuwe wet betreffende ontwikkelingssamenwerking maar ook met de toepassing van de recente strategienota’s zoals bijvoorbeeld voor de middeninkomenslanden.
Het is van belang dat de deze thema’s, op dezelfde manier als de thema’s die volgens de wet op transversale wijze in de interventies moeten geïntegreerd worden, doorheen zowel het hele voorbereidingsproces als tijdens de uitvoering van het samenwerkingsprogramma. De thema’s moeten dus al van in de analysefase, tijdens het lokaal overleg en de gezamenlijke planning, onder de aandacht blijven. Daartoe kunnen duidelijke checklists een nuttig instrument zijn om de thema’s bij tussentijdse beleidsdialogen met de partner te bespreken.
4) Overeenkomstig de nieuwe wet op de OS zullen de transversale thema’s die erin vermeld zijn, in de beoordeling van de nieuwe programma’s van de niet-gouvernementele actoren opgenomen worden. Dit komt aan bod in het ontwerp-koninklijk besluit en MB op de niet-gouvernementele actoren.
5) Bij de bevoegde diensten op DGD wordt de opvolging van het thema HIV-aids ter harte genomen door deskundigen van de thematische dienst. Onlangs heeft de BTC een expert HIV-aids aangeworven. HIV-aids wordt opgevolgd door een speciale werkgroep en door het netwerk BeCauseHealth.