Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-836

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) - Schandpaalbeleid - Administratieve lasten - Streek- en ambachtelijke producten

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
horecabedrijf
gezondheidsinspectie
Keuringsdienst van waren

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
1/3/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-835

Vraag nr. 5-836 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In interviews naar aanleiding van het jongste jaarverslag van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) deelde zijn gedelegeerd bestuurder mee dat de in gebreke blijvende horecazaken op een website zullen worden vermeld. Hij vergeleek die website zelfs met de selectie die gemaakt wordt in de Michelingids. De Federatie Horeca reageerde verbolgen op dit voornemen. Controleurs zijn hoofdzakelijk actief in bedrijven met een hoog risico en de zogenaamde slechte punten gaan dikwijls over details, zoals slechte rapportering. Niet alleen riskeren horecazaken onterecht publiek aan de schandpaal te worden genageld, bovendien focust dit initiatief alleen op de slechte leerlingen, wat het imago van de horeca schaadt. Preventie en stimuleringsmaatregelen zijn wel aangewezen. Ook moeten de administratieve lasten die door het voedselagentschap aan de kleine ondernemingen en de ambachtelijke producten worden opgelegd, naar beneden.

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert de geachte minister op het voornemen van het FAVV om in gebreke blijvende horecazaken te publiceren op een website? Staat zij achter dit initiatief en werd deze maatregel getoetst met de horecasector?

2) Kan zij meedelen in hoever de administratieve lasten voor de horecabedrijven in het algemeen en de kleine horecazaken in het bijzonder (kmo's) daadwerkelijk en meetbaar zijn verminderd?

3) Kunnen de maatregelen met het oog op de vermindering van de regellast en de nalevinglast voor de horecazaken worden opgesomd?

4) Hoe reageert zij op de vraag van de horeca om de regellast en de nalevinglast voor kleine ondernemingen verder terug te dringen en werd hieromtrent reeds overleg gepleegd met de horecasector? Zo ja, kan dit concreet worden toegelicht? Zo neen, waarom niet?

5) Hoe meent zij enerzijds de ambachtelijke bereidingen in kleine ondernemingen te moeten aanmoedigen in het kader van de promotie van streekproducten, terwijl anderzijds diezelfde ambachtelijke productie door een overdreven controle en regellast van het FAVV verloren dreigt te gaan in het voordeel van industrieel geproduceerde producten? Kan worden toegelicht op welke manier zij dat concreet invult?

6) Wat vindt zij van het opstarten van het overleg met de horeca en het FAVV om ambachtelijke producten bij kleine ondernemingen aan te moedigen binnen een haalbaar controlekader waarbij de nalevings- en administratieve lasten voor kleine ondernemingen worden gereduceerd? Kan dit uitvoerig worden toegelicht?

Antwoord ontvangen op 1 maart 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Deze parlementaire vraag valt niet onder mijn bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.