Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8285

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 25 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

SyriŽ - Strijders - Radicale terreurgroepen - Jihadreis - Nederlanders - Belgen - Terugkeer naar Europa - Terrorisme

SyriŽ
terrorisme
religieus conservatisme

Chronologie

25/2/2013 Verzending vraag
17/9/2013 Rappel
18/12/2013 Rappel
24/2/2014 Herkwalificatie

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8286
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4831

Vraag nr. 5-8285 d.d. 25 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nederlandse jongeren vechten mee met radicaal Islamitische groepen tegen de Syrische president Assad,. Het betreft luidens de AIVD een tiental jongeren(http://nos.nl/op3/video/471665-nederlandse-jongeren-vechten-mee-in-syrie.html).

Het risico bestaat dat zij, eenmaal zij terugkeren, door de radicale terreurgroepen worden gerekruteerd om aanslagen te plegen in Europa. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, AIVD, maakt zich grote zorgen. Er zouden de afgelopen maanden tientallen Nederlanders naar SyriŽ vertrokken zijn. De Nederlandse strijders sluiten zich onder meer aan bij Jabath al-Nusra. Die organisatie werd onlangs door de Verenigde Staten op de terreurlijst geplaatst. AIVD-topman Rob Bertholee. noemt het zorgwekkend vanwege de gevechtservaring die de jongeren opdoen en de ideologie die ze meekrijgen. Ze kunnen mogelijks getraumatiseerd raken. Hij waarschuwt dat de Jihadstrijders dat allemaal mee terug nemen, als ze weer naar Nederland komen.

Eind november werden in Rotterdam drie mannen aangehouden die volgens Justitie op het punt stonden een Jihadreis naar SyriŽ te maken.

Uit het strafdossier van de hoofdverdachte dat het Nederlandse programma Nieuwsuur heeft ingezien, blijkt dat de 24-jarige man van Iraakse afkomst ook een aanslag in BelgiŽ overwoog. Justitie laat weten dat het plan niet verder is gekomen dan een aankondiging in een chatgesprek met een Belgische moslima.

Een van de andere verdachten blijkt actief te zijn geweest voor de extremistische organisatie Sharia4Holland.

Mevrouw de minister, ik kreeg graag een antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel landgenoten vechten momenteel in SyriŽ en hoeveel vechten er aan de zijde van radicale terreurgroepen?

2) In Nederland vertrokken in 2012 een tiental mensen naar SyriŽ om mee te strijden met de rebellen. Kunt u aangeven, en dit voor de laatste drie jaar, hoeveel landgenoten er jaarlijks afreisden naar SyriŽ om er te strijden? Heeft u weet van landgenoten die actief zijn in andere landen zoals Jemen, Irak, SomaliŽ, enzovoort? Zo ja, kunt u dit cijfermatig illustreren?

3) Kunt u aangeven en toelichten in hoeverre landgenoten die terugkeren uit SyriŽ met gevechtservaring een probleem vormen? Op welk vlak en hoe wordt dit opgevangen?

4) Worden in ons land landgenoten tegengehouden alvorens ze afreizen voor een "Jihadreis" naar SyriŽ? Kan u dit toelichten?

5) Heeft u weet van een persoon die in Nederland werd aangehouden en die plannen koesterde om in BelgiŽ een aanslag te plegen? Kunt u toelichten naar potentieel doelwit en uitvoering toe?

6) Hoeveel leden en/of voormalige leden van Sharia4Belgium zijn afgereisd naar SyriŽ?