Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8053

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 8 februari 2013

aan de minister van Landsverdediging

Cel Addict - Verslavingen - Delicten - Evolutie 2012

krijgsmacht
militair personeel
alcoholisme
drugverslaving
officiële statistiek
nicotineverslaving
spelverslaving
seksueel overdraagbare aandoening
militaire discipline
strijdkrachten in het buitenland

Chronologie

8/2/2013Verzending vraag
15/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8053 d.d. 8 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 2002 is in binnen Defensie de Cel Addict actief om preventie en sensibilisering te voeren omtrent alcohol- , drugs- en tabaksgebruik, seksueel overdraagbare aandoeningen en kansspelverslaving.

Tevens biedt het bijstand aan verslaafden die van hun verslaving af willen. De Cel Addict werd opgericht onder het stafdepartement Welzijn en werkt nauw samen met de medische component die de curatieve verzorging van de verslaafden op zich neemt.

Alle nieuwe militairen en de militairen die operationele dienst hebben, worden jaarlijks onderworpen aan tests om de inname van verboden middelen na te gaan. Militairen kunnen zich eveneens vrijwillig aanmelden of worden verplicht doorverwezen naar de Cel Addict als ze betrapt worden op gebruik van drugs of overmatig alcoholinname.

Mijn vragen aan de geachte minister zijn:

1) Hoeveel verslavingen/delicten werden bij de Cel Addict geregistreerd in 2012? Graag een jaarlijkse opdeling volgens de aard van de delicten (alcohol, softdrugs, harddrugs, etc.) en per taalrol.

a) Hoeveel van deze gevallen vonden plaats tijdens buitenlandse missies? Over welke theaters/operatietonelen gaat het?

b) Hoeveel en welke sancties werden uitgesproken? Graag een indeling volgens orde- en tuchtmaatregelen.

c) Hoeveel personen kregen van de Cel Addict een persoonlijk gesprek of een curatieve behandeling voorgeschreven, en voor welke delicten waren deze bedoeld?

d) Zijn er ook gevallen van personen die hervallen na een eerste aanmaning?

2) Welke preventiemaatregelen werden in 2012 getroffen om allerlei verslavingen binnen het leger maximaal in te perken?

Antwoord ontvangen op 15 maart 2013 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. In 2012 heeft de cel Addict vierenvijftig Franstalige en drieënzestig Nederlandstalige personeelsleden geholpen. In 110 gevallen ging het over alcoholproblemen, zeven gevallen hielden verband met druggebruik. In 2012 werden drie militairen teruggestuurd uit een operatie wegens alcoholmisbruik. Ze namen deel aan de volgende operaties :

De cel Addict heeft als opdracht de personen die geconfronteerd worden met verslavingsproblemen, te informeren en te verwijzen naar professionele hulpdiensten. Haar activiteiten sluiten elke directe wisselwerking met de tuchtoverheden uit.

Wat de statutaire maatregelen betreft, werd in 2012 een personeelslid ontslagen van ambtswege en heeft een persoon het voorwerp uitgemaakt van een tijdelijke ambtsontheffing bij tuchtmaatregel voor drugsfeiten. In 2012 werd een personeelslid ontslagen van ambtswege en er werden veertien tijdelijke ambtsontheffingen bij tuchtmaatregel opgelegd omwille van het gebruik van alcohol.

In 2012 heeft de cel Addict 437 persoonlijke gesprekken gevoerd. Deze gesprekken betreffen zowel personen met vragen over hun persoonlijk verbruik als personen die geconfronteerd worden met dysfunctioneringsproblemen. De cel Addict schrijft geen behandelingen voor.

De gevraagde cijfers met betrekking uw vraag 1.d. zijn niet beschikbaar.

2. Naast de preventie maatregelen hernomen in mijn antwoord op uw vraag 5-4318 van 28 december 2011, heeft de cel Addict in 2012, in totaal 173 informatiesessies georganiseerd waarbij 4 562 personen werden gesensibiliseerd.