Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7775

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 16 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Drugs - Desomorphine - Krokodil-drug - Gevolgen - Stand van zaken in België

verdovend middel
drugverslaving

Chronologie

16/1/2013Verzending vraag
18/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7775 d.d. 16 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2011 was er in ons land enige aandacht voor de drug bijgenaamd krokodil. Dit is de bijnaam voor een zelfgemaakte variant van Desomorphine, wat op zijn beurt een derivaat van morfine is. De drug zou even sterk zijn als heroïne, maar krokodil kon zo mogelijk nog verwoestender uithalen. Krokodil is afkomstig uit Rusland, waar arme jongeren de drug brouwen op basis van zwavel, benzine, verfverdunner, hoestsiroop, enz. Met enkele ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn wordt dus een goedkope maar enorm giftige cocktail gebrouwen. In Rusland zijn er duizenden slachtoffers van de drug.

De gevolgen van het gebruik van krokodil zijn afschuwelijk. De huid wordt tot op het bot aangetast. Op internet circuleren vreselijke foto's van gebruikers die eruitzien alsof ze gebeten zijn door een krokodil, vandaar ook de naam. Na de start van het gebruik van deze drug heeft een verslaafde nog hoogstens twee jaar te leven. In een krantenartikel van 2011 over de drug werd gemeld dat er op dat moment nog geen gevallen van krokodil in ons land bekend waren. Wel zou de drug aan populariteit winnen in Europa, met name in Duitsland. Dit omdat krokodil zo makkelijk te brouwen is en een zeer sterk en verslavend effect heeft.

Graag had ik u enkele vragen gesteld over dit onderwerp:

1) Is men bij Volksgezondheid ooit ongerust geweest over de opkomst van krokodil? Weet u of de drug nog steeds populair is, en of ze dat ook is in ons land?

2) Is er bij Volksgezondheid ooit iets opgezet om krokodilverslaafden te behandelen, gelet op de afschuwelijke effecten van de drug? Zo ja, kan u dit toelichten?

3) Heeft u weet van gevallen van krokodilverslaving in ons land? Indien ja, kan u toelichten?

Antwoord ontvangen op 18 maart 2013 :

1-2-3) Het Belgian Early Warning System on Drugs werd op 14 oktober 2011 door het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) geïnformeerd inzake het gebruik in Europa van een nieuwe drug genaamd “crocodile” (“Krokodil”). De productie-methode van “krokodil” maakt gebruik van dezelfde producten die gebruikt worden bij de aanmaak van methamfetamine.

Tot op heden, geen enkel geval van gebruik noch intoxicatie met “Krokodil” is bekend in België. Bovendien werd nog geen enkele intoxicatie met dit product gemeld in de hele Europese Unie; inderdaad is dit probleem zeer gelokaliseerd, en doet zich enkel voor in Rusland.

Een reden hiervoor kan zijn dat de tabletten die als basisgrondstof voor de aanmaak van “Krokodil” gebruikt worden, ofwel niet te verkrijgen zijn in België, ofwel enkel verkrijgbaar zijn op doktersvoorschrift. Dit in tegenstelling tot Rusland, waar deze tabletten vrij te verkrijgen zijn in elke apotheek. De basisgrondstof (codeïne) is in België momenteel nog vrij verkrijgbaar in de vorm van hoestsiropen. In 2013 worden deze siropen (wegens occasioneel misbruik) echter ook aan de voorschriftplicht onderworpen. Deze siropen zijn bovendien ongeschikt voor de eventuele bereiding van “Krokodil”.