Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7526

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 10 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Hoge Raad voor de Werkgelegenheid - Oudere werknemers - Strengere regels betreffende werkloosheid - Verschuivingen - Sociale zekerheid - Gezondheidszorg

oudere werknemer
Hoge Raad voor de Werkgelegenheid
werkloosheidsverzekering
invaliditeitsverzekering

Chronologie

10/12/2012Verzending vraag
16/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7526 d.d. 10 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik heb kennis mogen nemen van het Verslag 2012 van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. In het verslag onderstreept de Hoge Raad dat België de crisis goed doorstaat, maar er wordt ook gewaarschuwd voor enkele actuele uitdagingen.

Een belangrijke uitdaging is de werkgelegenheid bij de groep 50- tot 64-jarigen te verhogen. Uit het rapport blijkt dat in 2011 28 % van de 50- tot 64-jarigen uit de arbeidsmarkt treedt. Dat is een daling van 8 % in vergelijking met 2000. Het percentage uittredingen van oudere niet-werkzoekende werklozen, niet-werkzoekende werklozen met bedrijfstoeslag en mensen die met pensioen gaan is tussen 2000 en 2011 telkens gedaald. Wat betreft invaliditeit zien we echter een omgekeerde tendens: naarmate de andere vormen van uittreding verminderen, vermeerdert de uittreding via invaliditeit.

Dit is mogelijks een gevolg van de nieuwe bepalingen op het gebied van werkloosheid (degressiviteit van de uitkering en uitbreiding van het activeringsproces) en pensioenen (versterking toegangsvoorwaarden). Deze zouden kunnen leiden tot transities van werkloosheid of werkgelegenheid naar andere types van inactiviteit zoals invaliditeit.

Graag had ik van de minister antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Welk effect verwacht zij op de gezondheidszorg door de gedeeltelijke verschuiving van de sociale zekerheid naar aanleiding van de strengere regels inzake werkloosheid?

2) Welke maatregelen zal zij nemen om eventuele misbruiken in de gezondheidszorg te voorkomen, te controleren en te sanctioneren?

Antwoord ontvangen op 16 januari 2013 :

Het antwoord op uw vraag in verband met de impact van de recente hervormingen op het gebied van de werkloosheidsverzekering en pensioenen op de uitkeringsverzekering voor arbeidsongeschiktheid en invaliditeit valt onder de bevoegdheid van mijn collega Philippe Courard, de Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's.