Federale overheidswebsites - Toegankelijkheid - "Anysurfer"-label - Audits
internetsite
elektronische overheid
faciliteiten voor gehandicapten
ministerie
audit
20/9/2012 | Verzending vraag |
25/10/2012 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7043
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7044
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7045
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7046
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7047
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7048
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7049
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7051
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7052
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7053
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7054
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7055
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7056
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7057
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7058
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7059
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7060
Staatssecretaris voor Personen met een handicap, de heer Philippe Courard ontving in april als eerste lid in de regering Di Rupo I het AnySurfer-toegankelijkheidslabel voor zijn beleidswebsite. Ook zijn administratie, het directoraat-generaal voor Personen met een handicap, beschikt over dit label.
AnySurfer (www.anysurfer.be) is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een gsm of zakcomputer, en zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser. Ten slotte scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines.
De procedure om het label te bekomen omvat twee noodzakelijke etappes: een audit en de validatie. Wanneer de website aan alle 36 ijkpunten van AnySurfer voldoet, wordt het label uitgereikt.
De Federale Overheidsdienst (FOD) Kanselarij stimuleert vandaag al elke federale overheidsdienst om een gratis AnySurfer-audit te realiseren voor hun websites.
Graag had ik vernomen:
1) Beschikt uw beleidswebsite over het AnySurfer-label?
2) Welke en hoeveel websites van de verschillende administraties die onder uw bevoegdheid vallen, beschikken over het AnySurfer-label?
3) Zijn er voor de respectieve websites gratis AnySurfer-audits bij de FOD Kanselarij aangevraagd? Wat is het resultaat van deze audits?
4) Welke andere initiatieven heeft u genomen om uw beleidswebsite en de website van uw administratie toegankelijk te maken?
5) Op welke manier zal u bijdragen tot de doelstelling om de federale overheidssites toegankelijk te maken? Welke initiatieven plant u in het bijzonder met betrekking tot de eigen beleidswebsite en de website van uw administratie?
Het geachte lid wordt verzocht hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen
1. en 2. De huidige website van Defensie (www.mil.be) beschikt niet over het AnySurfer-label.
3. Er werd geen AnySurfer-audit gevraagd voor de huidige website van Defensie.
4. en 5. De algemene website van Defensie (www.mil.be) is momenteel niet aangepast voor surfers met een visuele beperking. Het huidige beheerssysteem (CMS) was hierop niet voorzien. Echter, voor meer toegankelijkheid heeft Defensie wel het systeem aangepast om toegang te krijgen tot video’s op de site. De meeste video’s die sinds januari 2009 online werden gezet, zijn vergezeld van een korte omschrijving, wat de toegankelijkheid van de beelden vergroot.
Defensie zal bij de implementatie van een nieuwe website er naar streven om aan de ijkpunten van het label AnySurfer te voldoen en zich daarbij richten naar de geldende principes : leesbaarheid, commentaar, inhoudelijke kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid.