Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6951

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 29 augustus 2012

aan de minister van Justitie

Gerechtelijk onderzoek "Kelk" - Stand van zaken

gerechtelijk onderzoek
seksueel misdrijf
geestelijkheid
officiële statistiek
verjaring van de vordering
beslag op bezittingen
kerk

Chronologie

29/8/2012Verzending vraag
13/11/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6951 d.d. 29 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Twee jaar geleden kreeg het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in een pastorale relatie grote media-aandacht ten gevolge van de reeks huiszoekingen die onderzoeksrechter De Troy bij de kerkelijke overheden en bij de commissie Adriaenssens liet uitvoeren. Ondertussen is het gerechtelijk onderzoek twee jaar verder, heeft onderzoeksrechter De Troy ontslag genomen en hebben de Kamer van Inbeschuldigingstelling en het Hof van Cassatie reeds verschillende uitspraken gedaan over de toelaatbaarheid van het inbeslaggenomen bewijsmateriaal. In het licht hiervan had ik dan ook graag een stand van zaken van het onderzoek ontvangen.

Ik weet dat u geen informatie kan geven over de inhoud van een lopend gerechtelijk onderzoek. Dit is dan ook de reden waarom ik mijn vragen beperkt tot de volgende:

1. Hoeveel dossiers van seksueel misbruik telt het onderzoek Kelk ondertussen? Indien mogelijk ontving ik graag een onderverdeling naar de oorsprong van deze dossiers (aantal dossiers afkomstig van kerkelijke overheden, commissie Adriaenssens, Rik Devillé, individuele slachtoffers, …)?

2. In hoeveel van de dossiers zijn de feiten van seksueel misbruik die ten grondslag liggen aan het dossier schuldig verzuim verjaard?

3. Wat de inbeslaggenomen dossiers van de commissie Adriaenssens betreft: hoeveel mensen hebben hun dossier teruggevraagd en in hoeveel gevallen werd de teruggave reeds toegekend? In de gevallen waarbij de teruggave zou geweigerd zijn, wat is hiervoor de reden?

Antwoord ontvangen op 13 november 2012 :

Het federaal parket zet nog steeds zijn coördinatieopdracht inzake feiten van seksueel misbruik in een pastorale relatie onverdroten verder.

In de dossiers inzake feiten van seksueel misbruik in een pastorale relatie komt het federaal parket inmiddels (stand van zaken op 21 augustus 2012) tussen in 596 dossiers:

In al deze dossiers coördineert het federaal parket, maar zijn het de lokale parketten die het strafonderzoek voeren en dus de strafvordering uitoefenen.

Het federaal parket weerhield ook 34 dossiers als zogenaamde risicodossiers (kans op recidive, gevaar voor fysieke integriteit van het slachtoffer) na analyse van de 478 dossiers die bij de Commissie Adriaenssens werden in beslag genomen.

Zesenveertig slachtoffers vroegen hun dossier van de Commissie Adriaenssens terug.

Tenslotte wordt het federaal gerechtelijk onderzoek nr. 63/2010 van onderzoeksrechter De Troy - thans onderzoeksrechter Calewaert - naar schuldig verzuim nog steeds verder gezet. Dit dossier werd op 8 maart 2011 gefederaliseerd. In dit dossier werden reeds 75 klachten met burgerlijke partijstelling neergelegd. Over de inhoud van dit lopende gerechtelijk onderzoek, kan ik uiteraard geen Inlichtingen verschaffen. Ook over de vraag naar de verjaring, kan vooralsnog geen antwoord worden verschaft: dat zal moeten worden onderzocht op het ogenblik dat het dossier op het einde van het onderzoek door de onderzoeksrechter zal worden medegedeeld aan het federaal parket, en deze laatste de volledige lectuur van alle feitelijke elementen van het onderzoek zal doen en geval per geval de af dan niet verjaring van de feiten zal appreciëren.

De coördinatieopdracht en de opvolging van het gerechtelijk onderzoek naar schuldig verzuim neemt sinds 2010 ongeveer een fulltime-equivalent federale magistraat in beslag, met een ad hoc ondersteuning van een administratieve cel van drie personen en een deeltijds afgevaardigde politieambtenaar van DGJ/DJB. Het Is daarbij het beleid van het federaal parket dat de slachtoffers persoonlijk door de federale magistraat worden te woord gestaan en begeleid bij hun aangifte of vragen naar verduidelijking of informatie.