Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6388

van Marleen Temmerman (sp.a) d.d. 31 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het tekort aan aidsremmers in de apotheken

aids
apotheek
geneesmiddel
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Chronologie

31/5/2012Verzending vraag
19/6/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2234

Vraag nr. 5-6388 d.d. 31 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs trokken het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Hiv-vereniging België aan de alarmbel. Zij signaleerden dat hiv-patiënten steeds langer moeten wachten op bepaalde medicatie - soms tot enkele weken - wegens een gebrek aan voorraad in de apotheken. Het probleem zou zich bij de groothandel situeren, die bepaalde medicatie deels exporteert om meer winst te kunnen maken. De uitvoer van goederen binnen Europa mag, maar voor geneesmiddelen wordt dit toch een wrang verhaal. Want uiteindelijk komen er patiënten in een zeer precaire situatie terecht en dat is onaanvaardbaar.

Mensen met hiv zijn sterk afhankelijk van hun medicatie en moeten hun aidsremmers ook op zeer regelmatige tijdstippen innemen. Die behandeling onderbreken kan erg nefaste gevolgen hebben op de verdere ontwikkeling van de ziekte. Bepaalde patiënten beginnen daarom zelf buffers aan te leggen, maar dat kan niet de bedoeling zijn. Dit heeft bijvoorbeeld op zijn beurt immers het effect dat andere hiv-patiënten weer minder makkelijk aan hun medicatie raken. Ik haal hier het voorbeeld aan van de hiv-medicatie maar ditzelfde probleem doet zich eveneens voor bij andere geneesmiddelen.

Enerzijds is dit een Europees probleem, dat op dat niveau aangekaart moet worden. Anderzijds kunnen we dit ook op nationaal niveau niet zomaar aanvaarden en laten voorbij gaan. Ik denk, mevrouw de minister, dat u mijn mening deelt want in 2010 besloot u een omzendbrief te versturen om de betrokken actoren te herinneren aan de farmaceutische wetgeving. Er werd toen eveneens gemeld dat dit een prioriteit was voor het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, FAGG. Meer specifiek werden toen verscherpte controles en enquêtes met het oog op de traceerbaarheid van gecontingenteerde geneesmiddelen aangekondigd. Bij niet naleving van de wetgeving werden er passende sancties aangekondigd.

Mevrouw de minister, op basis van deze gegevens heb ik volgende vragen:

1) Zijn die verscherpte controles en enquêtes waarvan sprake effectief uitgevoerd? Welke resultaten heeft dit opgeleverd?

2) Is het FAGG ook moeten overgaan tot daadwerkelijke sancties? Om welke sancties gaat het dan? En zal de minister het FAGG ook vragen om nu concreet in het geval van de aidsremmers tot sancties over te gaan?

3) Is de minister bereid om deze problematiek op Europees niveau te agenderen en de gevolgen van het vrij verkeer van geneesmiddelen daar aan te kaarten?

Antwoord ontvangen op 19 juni 2012 :

Er zijn door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) gerichte controles en enquêtes uitgevoerd op het terrein bij verschillende deelnemers van de distributieketen en bij apotheken. De dossiers waarbij inbreuken zijn vastgesteld zijn opgestuurd naar het parket. Onder deze dossiers bevonden zich ook dossiers die betrekking hadden op aids-remmers. Zolang het onderzoek door het parket niet volledig is afgerond, kan ik over deze lopende dossiers moeilijk uitspraken doen.

De problemen in verband met de beschikbaarheid van bepaalde geneesmiddelen op de Belgische markt kunnen verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak van tijdelijke onbeschikbaarheid van geneesmiddelen is te wijten aan productieproblemen. Daarnaast zijn er problemen als gevolg van contingentering. Wel is het zo dat de verkoop van bepaalde geneesmiddelen buiten het Belgisch grondgebied, kan leiden tot de onbeschikbaarheid van die geneesmiddelen in België. Deze praktijken zijn niet illegaal voor zover dat de bedrijven die deze praktijken uitoefenen over de nodige vergunningen beschikken.

Wat de aidsremmers betreft, zijn er bij het FAGG niet meer meldingen van onbeschikbaarheid dan voor andere klassen van geneesmiddelen. Elke melding of klacht terzake wordt behandeld door de betreffende diensten van het FAGG.

De Europese Commissie heeft onlangs de opdracht gegeven voor een studie over de problematiek van beschikbaarheid van geneesmiddelen. Deze studie beoogt het probleem meer in detail in kaart te brengen, na te gaan of de reeds voorziene mogelijkheden in de Europese wetgeving voldoende bruikbaar zijn om aan de problemen in praktijk tegemoet te komen en welke mogelijkheden of praktische maatregelen eventueel kunnen voorzien of genomen worden om beter aan de problematiek tegemoet te komen. Het FAGG werkt actief mee aan deze studie en zal dus de verschillende onderliggende redenen voor problemen van onbeschikbaarheid toelichten aan de Europese Commissie en eventuele voorstellen doen om hieraan tegemoet te komen.