Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6166

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 27 april 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Alcoholvergiftiging - Minderjarigen - Comadrinken - Evolutie

alcoholisme
jongere
minderjarigheid
ziekenhuisopname
officiële statistiek
alcoholhoudende drank
geografische spreiding

Chronologie

27/4/2012Verzending vraag
26/3/2013Rappel
24/9/2013Rappel
30/10/2013Herkwalificatie
7/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4191

Vraag nr. 5-6166 d.d. 27 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland is het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

Vorig jaar steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent, tot 762. Het gaat om ongeveer evenveel jongens als meisjes. In 2007 werden nog 297 kinderen met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De gemiddelde leeftijd daalde van 15,6 jaar in 2010 tot 15,3 jaar vorig jaar.

Het promillage van de jongeren verschilt niet veel van voorgaande jaren, maar de duur neemt wel toe, meldt persbureau Novum vanochtend op basis van het rapport.

Gemiddeld waren de jongeren 3,27 uur buiten bewustzijn, een uur langer dan in 2007, toen voor het eerst landelijk gegevens werden verzameld. Deze tendens is uiterst onrustwekkend en ook uit Frankrijk heb ik gelijkaardige berichten ontvangen. In Frankrijk duiken steeds meer S.A.D. fuiven op, waar comadrinken de norm is en die zich specifiek richten tot minderjarigen.

Ik had dan ook volgende vragen voor de minister:

1) Hoe reageert zij op het Nederlandse rapport? Is er ook bij ons sprake van een substantiële stijging van het aantal comadrinkers onder jongeren?

2) Kan zij zeer gedetailleerd toelichten, respectievelijk voor de laatste drie jaar, hoeveel minderjarigen met alcoholvergiftiging op jaarbasis in het ziekenhuis belanden en beschikt zij over regionale cijfers? Is er sprake van een tendens en kan zij toelichten?

3) Kan zij zeer gedetailleerd toelichten, respectievelijk voor de laatste drie jaar, hoeveel het gemiddelde promillage bedroeg van minderjarigen die werden opgenomen in ziekenhuizen en hoe lang ze gemiddeld buiten westen waren?

4) Is ze bereid samen te gaan zitten met alle actoren en de Gemeenschappen om een stevig preventieplan op te stellen en andere maatregelen uit te vaardigen? Zo ja, waar denkt ze aan? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 7 januari 2014 :

Dit rapport uit Nederland lijkt me interessant. Hierin wordt gewezen op een tendens die in een groot deel van Europa merkbaar is.

Volgens de gezondheidsenquête van 2008 wordt “bingedrinking” in de Europese gezondheidsenquêtes gedefinieerd als het gebruik van zes glazen of meer alcoholhoudende drank tijdens eenzelfde gelegenheid. Bingedrinking heeft vooral betrekking op jongeren tussen 15 en 24 jaar waaronder 12 % zich minstens één keer per week intoxiceert.

Wekelijks binge drinken lijkt couranter te zijn onder de Vlaamse jongeren (15-24 jaar), aangezien 14 % onder hen dit doet, terwijl het percentage in het Waals Gewest 9 % en 10 % in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt.

Deze overmatige alcoholconsumptie is nefast voor de gezondheid en vormt dus een probleem voor de volksgezondheid.

De tabel in bijlage bevat, overeenkomstig de MKG- en MPG-gegevens, het aantal minderjarigen dat werd opgenomen met een alcoholvergiftiging (per geslacht, gewest, leeftijd). Ik wil evenwel voorzichtig blijven wat de interpretatie van die gegevens betreft. Deze gegevens die afkomstig zijn van de MPG en MKG bevatten enkel het aantal spoedopnamen dat daarna tot een opname heeft geleid. Momenteel beschikken wij niet over volledige gegevens betreffende de spoedopnamen. We vinden het belangrijk ons systeem voor gegevensinzameling te verbeteren. Daarom zijn we een systeem (UREG) aan het ontwikkelen om op termijn over de gegevens van de spoedgevallendiensten te kunnen beschikken. Op basis van bovenvermelde gegevens is het moeilijk om valabele conclusies te trekken over de evolutie in de tijd van het aantal alcoholintoxicaties bij minderjarigen.

We beschikken momenteel evenmin over gegevens die het mogelijk maken om het gemiddelde percentage alcoholconcentratie in het bloed en de gemiddelde duur waarin deze in het ziekenhuis opgenomen minderjarigen buiten bewustzijn waren, te kennen.

In 2008 werd een Gemeenschappelijke Verklaring inzake het toekomstige alcoholbeleid ondertekend door alle voor Volksgezondheid bevoegde ministers. Als gevolg van die verklaring werden verschillende maatregelen genomen, zoals de aanpassing van de wetgeving inzake de verkoop en het aanbod van alcohol aan minderjarigen. Er werd een stand van zaken opgemaakt van de maatregelen uit 2008.

In december 2012 hebben de ministers bevoegd voor gezondheid gesteld dat een actualisering en een verbreding van die verklaring noodzakelijk was, gelet op nieuwe gegevens, de wetenschappelijke en sociale evoluties en het multidimensionale karakter van de problematiek. Het is belangrijk om alle ministers met een bevoegdheid inzake alcohol te betrekken aangezien de bestrijding van de kwalijke gevolgen van alcohol heeft niet alleen betrekking op het gezondheidsbeleid, maar houdt ook verband met economie, reclame, prijs, mobiliteit, opvoeding, werk en maatschappij.

Er werd een werkgroep opgericht, samengesteld uit medewerkers en diensten van verschillende ministers en staatssecretarissen, leden van de Algemene Cel Drugbeleid (ACD), en die stelde een ontwerpplan met 28 maatregelen op. Een dergelijk alcoholplan dat door de leden van alle regeringen gezamenlijk wordt goedgekeurd, zou voor ons land een primeur zijn.

Alle voorstellen werden uitgewerkt in een ontwerpplan dat tot 31 juli 2013 via de link www.alcoholplanalcool.be door iedereen kon worden ingekeken.

Het plan werd daarenboven op 26 juni 2013 voor advies aan meer dan 40 organisaties uit verschillende betrokken sectoren voorgelegd. Het zal eveneens aan drie internationale experten worden voorgelegd, waaronder iemand van de WHO. Alle opmerkingen werden in de loop van augustus behandeld, zodat de ACD een definitief plan kan opstellen. Ik hoop tot slot dat de Interministeriële Conferentie Drugs een akkoord zal bereiken over een globaal plan om het schadelijke alcoholgebruik in ons land op een efficiënte manier te bestrijden.

Bijlage

 

 

Man

Vrouw

Totaal

Aantal  -15 jarigen

Hoofdstedelijk Gewest

2006

2

1

3

.

2007

1

1

2

1

2008

1

.

1

.

2009

.

1

1

.

2010

.

2

2

.

Vlaams Gewest

2006

9

3

12

1

2007

8

3

11

4

2008

7

8

15

2

2009

6

7

13

7

2010

7

6

13

1

Waals Gewest

2006

17

11

28

6

2007

22

9

31

7

2008

9

7

16

3

2009

8

4

12

1

2010

15

7

22

4