Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5587

van Marleen Temmerman (sp.a) d.d. 9 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Een gecoördineerd hiv-beleid in België

aids
UNAIDS
voorkoming van ziekten

Chronologie

9/2/2012Verzending vraag
3/8/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1870
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5588

Vraag nr. 5-5587 d.d. 9 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2010 waren er in België 1 196 nieuwe gediagnosticeerde hiv-gevallen of 3,3 per dag. Dat is het hoogste aantal in ons land sinds het begin van de epidemie. Uit de cijfers van 2010 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt verder ook dat er een stijging is van het aantal hiv-patiënten die medisch gevolgd worden (meer specifiek 11 984 en dat zijn er 941 meer dan in 2009). Alle inspanningen en informatie ten spijt gaat het aantal nieuwe hiv-infecties in België dus nog steeds niet achteruit. We merken zelfs dat twee doelgroepen extra in het oog springen en een groter risico lopen: mannen die seks hebben met mannen en niet-Belgen, waaronder voornamelijk de groep Subsaharaans Afrikanen in het oog springt.

Jaren geleden reeds - in 2004 - stelde UNAIDS aanbevelingen op voor alle lidstaten inzake een gecoördineerde aanpak van de hiv-epidemie met als basis de principes van de 'Three Ones': één nationaal actieplan, één nationaal coördinatiemechanisme en één nationaal opvolgings- en evaluatiesysteem. België onderschreef deze aanbeveling maar bracht die nooit in de praktijk, hoewel dit mogelijk een deel van de oplossing kan zijn voor de aanpak van de hiv-problematiek in ons land. De problemen gerelateerd aan hiv stoppen immers niet aan de regio- of taalgrenzen. Ook qua bevoegdheden zitten de nodige en passende interventies erg verdeeld: preventie is een regionale bevoegdheid, discriminatie in het algemeen of op het werk zit op het beleid van Gelijke Kansen en Werk, terugbetaling van zware medicatie en medische ingrepen verbonden aan hiv bij Volksgezondheid,…

In de beleidsnota Gelijke Kansen van Minister Milquet is een paragraaf opgenomen die verwijst naar een gecoördineerd hiv-beleid, weliswaar onder de hoofding van Holebi's en transgenders, maar zonder specifieke verwijzing naar een visie of mogelijke initiaitieven. In de beleidsnota Volksgezondheid staat er jammer genoeg geen expliciete vermelding van deze problematiek.

Daarom heb ik aan beide ministers de volgende vragen:

- Wat zijn uw beleidsdoelstellingen op het vlak van hiv? Welke visie hanteert u hieromtrent en welke acties wilt u ondernemen binnen uw eigen bevoegdheden?

- Welke plannen hebben jullie op het vlak van een gecoördineerde aanpak inzake hiv in België? Welke initiatieven gaan jullie gezamenlijk of in overleg met collega-ministers nemen?

- Zijn jullie voorstander van het opstellen van een gezamenlijk en coherent plan om alle inspanningen van de diverse overheden en het middenveld op elkaar af te stemmen?

Antwoord ontvangen op 3 augustus 2012 :

Zoals u terecht opmerkt, blijft het aantal HIV-besmettingen in ons land zorgwekkend stijgen en treft het in bijzonder bepaalde doelgroepen.  

Ik heb de noodzaak aan een gecoördineerd HIV-beleid in mijn beleidsnota opgenomen omdat dit tot op vandaag nog steeds ontbreekt in België.  

Ik ben het met u eens dat België nood heeft aan een nationaal actieplan, een nationaal coördinatiemechanisme en een nationaal opvolgings- en evaluatiesysteem. 

Daarom heb ik mij voorgenomen om, in nauw overleg met minister van Sociale zaken en Volksgezondheid, een consultatieronde op te starten vanaf september 2012.