Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5438

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 1 februari 2012

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Holebi-asielzoekers - Opvang - Proefproject aangepaste hulpverlening - Uitbreiding

politiek asiel
seksuele minderheid
asielzoeker

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
2/4/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5438 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Omdat vluchtelingen omwille van hun seksuele geaardheid vaak een bijzondere opvang nodig hebben, werd enkele jaren geleden het Project "Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers", kortweg AHHA, in het asielcentrum van Sint-Truiden ingevoerd. Daarop werd besloten om dit project uit te breiden naar de andere opvangcentra voor asielzoekers en het als goede praktijk te implementeren.

1) Heeft de geachte staatssecretaris volledig inzicht in de resultaten van het AHHA-project? Zo ja, welke zijn de belangrijkste bevindingen? Zo neen, tegen wanneer worden de definitieve conclusies verwacht?

2) Werden de resultaten reeds voorgesteld aan andere asielcentra en werd het AHHA-project intussen uitgebreid naar alle andere opvangcentra? Zo ja, welke concrete opvolging werd eraan gegeven? Zo neen, wanneer zal dat gebeuren en welke implementatie zullen deze conclusies op het terrein krijgen?

3) Heeft de geachte staatssecretaris verzekerd dat er overleg en informatie-uitwisseling plaats vindt tussen alle betrokken actoren binnen het domein Asiel & Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding? Op welke manier wordt aan dit overleg concreet vorm gegeven?

Antwoord ontvangen op 2 april 2012 :

In antwoord op uw vragen, 

1. Ja, het AHHA project bestaat momenteel uit het bieden van (en het opvolgen van) eerstelijnshulp aan holebi-asielzoekers in Sint-Truiden, het sensibiliseren van collega’s in het eigen opvangcentrum omtrent holebi-seksualiteit in een multiculturele context, het maandelijks organiseren van Rainbows United in Brussel en True Colours in Hasselt, het onderhouden van contacten met enkele voogden, advocaten, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), specifieke holebi-organisaties (zoals Wish en Merhaba) en instanties die ondersteuning willen bieden aan initiatieven die voortgevloeid zijn uit het project (zoals bijvoorbeeld Provincie Limburg), de deelname aan studiedagen en conferenties en het regelmatig behandelen van specifieke hulpvragen uit andere opvangcentra. 

2. Het project heeft ondertussen uitbreiding gekend naar respectievelijk het Klein Kasteeltje en Steenokkerzeel.

Door de enorme inzet van enkele medewerkers van het opvangcentrum van Sint-Truiden, het Klein Kasteeltje en Steenokkerzeel is het AHHA-project bekend in héél België – zowel binnen de asielsector als binnen tal van holebi-organisties – maar ook in Nederland, Frankrijk, Engeland en zelfs tot in Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Diverse ideeën staan op stapel om het project ook optimaal binnen het eigen netwerk en dat van de directe partners te kunnen implementeren.  

3. Tot op heden is er enkel overleg geweest op centrumniveau, op het niveau van individuele dossiers met advocaten, het CGVS en voogden en op het niveau van holebi-organisaties en instanties die ondersteuning willen bieden aan initiatieven die voortgevloeid zijn uit het project. 

Wanneer een nieuwe bewoner informatie verstrekt over zijn of haar geaardheid bij de intake of tijdens het verblijf in een gesloten centrum van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), wordt dat vermeld in het dossier. Dit geeft geen aanleiding tot het onmiddellijk nemen van speciale maatregelen. Indien echter de geaardheid van de bewoner problemen geeft in de leefgroep, dan wordt door de DVZ gezocht naar een gepaste maatregel (bvb. een aangepast regime of een plaatsing in een andere leefgroep).

Er heeft tot op heden geen bijzonder overleg plaatsgehad over de opvang van deze categorie van bewoners tussen de projectverantwoordelijke van het AHHA-project en de DVZ.  

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) onderhoudt regelmatige contacten met de medewerkers die binnen Fedasil verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van specifieke programma’s voor asielzoekers die verklaren holebi te zijn. Zo is de projectverantwoordelijke van het AHHA-project dit project komen toelichten op het CGVS en zijn er verder regelmatige contacten tussen de fedasil-AHHA-projectverantwoordelijke en de gendercoördinator op het CGVS.