Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4300

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

De terugroeping van een Belgische diplomaat uit Wenen en de controle op het personeelsbeheer van buitenlandse ambassades

personeel in diplomatieke dienst
ambassade
personeelsbeheer
administratieve sanctie
degradatie van een werknemer

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1179

Vraag nr. 5-4300 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs verscheen in de media het bericht dat een Belgische diplomaat teruggeroepen werd uit zijn functie als ambassadeur in Oostenrijk en een nieuwe taak toegewezen kreeg in binnenlandse dienst.

De terugroeping zou het gevolg zijn van onprofessioneel gedrag tegenover de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken in Brussel en tegenover het personeel van de ambassade.

Omdat de betrokkene niet akkoord gaat met zijn terugroeping, heeft hij klacht ingediend tegen onbekenden wegens eerroof.

Eerder al had de Raad van State hem in het ongelijk gesteld toen hij daar zijn terugroeping aanvocht.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Bestaat er een mogelijkheid tot degradatie van een diplomaat? Is het mogelijk iemand de ambassadeurstitel te ontnemen, ook voor toekomstige buitenlandse opdrachten? Kan die persoon nog in aanmerking komen voor de functie van posthoofd?

2) Hoeveel residenties van ambassadeurs worden gehuurd of zijn eigendom van de Belgische Staat en in welke landen bevinden die zich?

3) Welke diensten zijn bevoegd voor het beheer en de controle van de Belgische ambassadegebouwen? Wanneer vond de laatste controle plaats van de ambassade in Wenen?

4) Wanneer vinden controles plaats op het personeelsbeheer van buitenlandse ambassades?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

1. De terugzetting in graad is één van de tuchtstraffen welke de ambtenaren van de Buitenlandse Dienst kunnen oplopen.

De titel van Ambassadeur wordt bij Koninklijk Besluit toegekend aan de ambtenaar aangesteld door de Koning om de functie van posthoofd van een welbepaalde diplomatieke zending uit te oefenen. Deze toekenning moet herhaald worden voor elke nieuwe aanstelling als posthoofd.

De ambtenaren die minstens vijftien jaar werkelijke dienst tellen, kunnen door het besluit waarbij zij op hun verzoek uit hun ambt worden ontslagen, gemachtigd worden de eretitel te voeren van het ambt dat zij het laatst uitgeoefend hebben. Deze machtiging kan bij Koninklijk Besluit ingetrokken worden, op een met redenen omkleed voorstel van de Minister van Buitenlandse Zaken.

2. De Belgische Staat beschikt over een wereldwijd postennetwerk van residenties waarvan achtenzeventig in eigendom en drieënveertig gehuurd.

3. Het is de dienst “ Gebouwen in het buitenland” van de Stafdirectie P&O die bevoegd is voor het beheer en controle van de Belgische ambassadegebouwen.

De laatste controle door een ingenieur van deze dienst had plaats in Wenen in april 2011. Verbeteringswerken zijn daar begin 2011 opgestart.

4.Alle diplomatieke en consulaire posten worden om de vier à vijf jaar geïnspecteerd door de inspectiedienst. Bij die gelegenheid krijgen alle personeelsleden de mogelijkheid om een persoonlijk onderhoud met een inspecteur te hebben. Het inspectieverslag wordt voorgelegd aan het Directiecomité die eventueel bepaalt welke maatregelen er dienen genomen te worden met betrekking tot het personeel.