Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3789

van Marie Arena (PS) d.d. 24 november 2011

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Het terugdringen van de Afrikaanse varkenspest

veepest
FAO
Rusland
GeorgiŽ
ArmeniŽ
epidemie
Afrika ten zuiden van de Sahara

Chronologie

24/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-3788
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1172
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4367

Vraag nr. 5-3789 d.d. 24 november 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Enkele weken geleden heeft de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties (FAO) laten weten dat ze een opleving vreesde van de Afrikaanse varkenspest, een dodelijke varkensziekte, in de streek van de Kaukasus en de Russische Federatie. Bovendien is volgens de FAO de stam van het virus van de Afrikaanse varkenspest (AVPV) die zich vandaag verspreidt agressief. De FAO heeft er daarom bij de getroffen landen op aangedrongen maatregelen te nemen om te voorkomen dat de epidemie het noordelijk halfrond aantast. Tot de gevraagde preventieve strategieŽn behoort onder meer quarantaine, veiligheid op de boerderij, enzovoort. Volgens de FAO is de Afrikaanse varkenspest GeorgiŽ eind 2006 binnengedrongen vanuit zuidelijk Afrika, via de haven van Poti aan de Zwarte Zee, waar varkens afval hebben gegeten dat door een schip werd geloosd! Vandaag rukt de ziekte naar het noorden op met een gemiddelde snelheid van 350 km per jaar. De besmettelijke periodes hangen samen met de seizoenen. Er is een groter aantal besmettingshaarden tijdens de zomer en de herfst. Daarnaast werd een fenomeen van ďsprongenĒ op lange afstand vastgesteld. Zo heeft de ziekte in de lente van 2011 de haven van Moermansk bereikt, op meer dan 3000 km van zuidelijk Rusland en dichtbij de grens met Finland. In 2009 heeft ze 2000 km afgelegd tot Sint-Petersburg... Vandaag worden GeorgiŽ, ArmeniŽ en het zuiden van de Russische Federatie beschouwd als gebieden waar het AVPV zich heeft genesteld. Het aantal ďhaarden op lange afstandĒ neemt bovendien elk jaar toe. Rusland overweegt een bufferzone rond de besmette regio in te stellen, wat de varkenspest in sommige gebieden zou kunnen stoppen, en overweegt de maatregelen uit te breiden tot de everzwijnpopulaties. Volgens de FAO zal het echter moeilijk zijn de ziekte te bestrijden aangezien de boeren de aanwezigheid van AVPV-haarden liever niet melden uit vrees dat hun dieren systematisch en zonder gepaste schadevergoeding worden geslacht.

Ik wens graag volgende inlichtingen over dat onderwerp:

- De Afrikaanse varkenspest is endemisch in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Kunt u een stand van zaken geven van de betrokken landen en de invloed ervan op de bevolking van de aangetaste landen? Welke hulp verlenen BelgiŽ en Europa in dat kader?

- Wat zijn de recentste berichten over de verspreiding van die epidemie? Zijn BelgiŽ en de aangrenzende landen voorbereid als een dergelijke epidemie zich zou voordoen? Welke maatregelen werden in het kader van de Europese Unie genomen?

- Welke druk kan Europa uitoefenen op de landen die getroffen zijn door de epidemie opdat zij maatregelen zouden nemen om de epidemie onder controle te krijgen?Welke hulp kunnen BelgiŽ en de Europese Unie bieden?