Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-299

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 5 november 2010

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) - Station Antwerpen-Centraal - Aantal reizigers - Vergelijking met andere stations

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
reizigersvervoer
spoorwegstation
officiŽle statistiek

Chronologie

5/11/2010 Verzending vraag
7/12/2011 Dossier gesloten

Vraag nr. 5-299 d.d. 5 november 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 26 maart 2007 kunnen de treinen in Antwerpen gebruik maken van de noord-zuidverbinding. Door die verbinding verdubbelde de spoorcapaciteit in de richting van het noorden van Antwerpen. Sinds december 2007 zijn er veertien perrons in Antwerpen-Centraal. Daarmee kan het station 100.000 reizigers per dag aan.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Werd het station Antwerpen-Centraal de afgelopen drie jaar maximaal benut qua inzet van treinen of kan het station nog meer treinen aan per uur of per dag?

2) Hoeveel treinen verwelkomt Antwerpen-Centraal op weekdagen? Hoeveel in het weekend?

3) Hoeveel reizigers telde Antwerpen-Centraal in 2008, 2009 en 2010? Haalt het station de 100.000 reizigers per dag of zit het daar ver onder? Waarom?

4) Hoeveel reiziger telt het station Antwerpen-Kievit gemiddeld op dagelijks basis?

5) Hoeveel tickets en voor hoeveel euro wordt er verkocht in station Antwerpen-Centraal en in Antwerpen-Kievit anderzijds? Welke conclusies trekt de minister?

6) Kan ze mij een lijst bezorgen van de verschillende stations en het aantal gebruikers/bezoekers, gerangschikt van het drukst bezocht tot het minst gebruikt over de afgelopen tien jaar en dat opgedeeld per jaar? Welke tendensen ziet ze?