Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2560

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 20 juni 2011

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Beleggingen op de deviezenmarkt - Aanzetten van particulieren - Online reclame - Controle - Aantal gedupeerden

wisselmarkt
ongevraagde elektronische reclame
durfkapitaal

Chronologie

20/6/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2559
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-2561
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4985

Vraag nr. 5-2560 d.d. 20 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op het internet duiken regelmatig banners op die de bezoeker ertoe aanzetten om via deviezenbeleggingen fantastische rendementen neer te poten. Zo verwijst een advertentie erop dat een particulier met maar 100 euro tot 40 000 euro posities kan innemen op de valutamarkten (http://www.iforex.nl/emerp/landing/masterLP/nobansLP.aspx?content=Traderguide&ct=31&creg=1&dsp9=ikregeer.nl&SID=212705&gclid=CLHe3-eNtakCFdFX4Qod9xA3Kg). Een andere advertentie stelt voor om met een korte opleiding professionele valutahandelaar te worden (http://www.markets.com/lp/campaigns/become-trader/nl/index.html?utm_source=google&utm_campaign=nl_holland_content&utm_medium=content&utm_term=ikregeer.nl&ad_group=stock&utm_content=50&ad_size=728x90&ad_id=7096777061&gclid=CJLIspSPtakCFcoa4Qod8zZsKg#). Mirakels bestaan niet en ook hier riskeert de potentiŽle belegger die zich met deze beleggingen zou inlaten aardig zijn broek te scheuren. Nergens wordt op de banners gewaarschuwd voor het gevaar van deze beleggingen op de valutamarkt via hefboomeffect. Betrokken ondernemingen zijn ook totaal onbekend.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hebben uw eigen diensten of de Autoriteit voor financiŽle diensten en markten (FSMA) reeds klachten ontvangen vanwege particulieren die zijn ingegaan op deze advertenties? Zo ja, om hoeveel slachtoffers gaat het en hoeveel bedraagt het totale alsook het gemiddelde verlies voor de betrokken gedupeerden?

2) Hoe reageert u op de aanwezigheid van dergelijke advertenties via links en pop-ups op het internet? Zijn deze legaal en worden deze gecontroleerd door uw diensten of de Autoriteit voor financiŽle diensten en markten (FMSA)? Betreft het hier geen frauduleuze reclame? Zo ja, kan dit concreet worden toegelicht? Zo neen, behoeft dit geen actieve controle?

3) Hoe kan er preventief worden opgetreden tegen deze advertenties die particulieren willen lokken in uiterst speculatieve beleggingen?