Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1171

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 3 februari 2011

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Illegale vreemdelingen - Repatriëringen en verwijderingen - Aantallen - Kosten

remigratie
verwijdering
buitenlandse staatsburger
officiële statistiek
illegale migratie

Chronologie

3/2/2011Verzending vraag
6/4/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1170

Vraag nr. 5-1171 d.d. 3 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2010 vonden er op de luchthaven van Zaventem in totaal 6.667 verwijderingen plaats van personen die niet toegelaten zijn tot het grondgebied. Dit aantal bestaat uit terugdrijvingen en repatriëringen.

Sinds de commissie Vermeersch, die in het leven geroepen werd om de uitwijzingsprocedure te humaniseren na het overlijden van Samira Adamu in 2008, werd een reeks nieuwe maatregelen ingevoerd. Er is nu een getrapt systeem van verwijderingen. De eerste stap is een vrijwillige terugkeer, als dit niet lukt is er een gedwongen verwijdering en een gedwongen verwijdering onder begeleiding. Als laatste optie zijn beveiligde vluchten onder absolute begeleiding mogelijk.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Graag wens ik een overzicht van de volgende verwijderingen voor het jaar 2010:

a) Hoeveel pogingen zijn er geweest tot vrijwillige verwijdering? Hoeveel zijn er geslaagd?

b) Hoeveel pogingen zijn er geweest tot gedwongen verwijdering? Hoeveel hiervan zijn er geslaagd?

c) Hoeveel pogingen zijn er geweest tot gedwongen verwijdering onder begeleiding? Hoeveel hiervan zijn er geslaagd?

d) Hoeveel speciale (beveiligde) vluchten zijn er geweest?

e) Wat is de kostprijs van de vorige vier categorieën?

f) In hoeveel gevallen moest een repatriëring wegens verzet van de illegale vreemdeling worden afgeblazen?

2) Welk budget werd gespendeerd voor repatriëring in 2010? Welk budget wordt voorzien voor 2011?

Antwoord ontvangen op 6 april 2011 :

1. a) Bij een vrijwillige verwijdering gaat het hoofdzakelijk om personen die niet zijn opgesloten die vertrekken met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Toch komt het voor dat ook personen vanuit een gesloten centrum op vrijwillige basis met IOM vertrekken. Zo zijn er 131 personen in 2010 vanuit een centrum vertrokken met IOM en 2 957 personen vertrokken met IOM zonder te zijn opgesloten. Van het aantal pogingen zijn geen cijfers beschikbaar.

1. b) Het voorbije jaar werden 3 667 pogingen tot gedwongen verwijdering ondernomen. Van dit totaal aantal pogingen is ruim 68 % (hetzij 2 496) ook effectief vertrokken.

1. c) In 2010 werden 1 039 gedwongen verwijderingen met escorte ondernomen. Bijna 75 % van deze pogingen kon ook worden omgezet in een effectief vertrek (774).

1. d) In 2010 werden vonden er in totaal dertien beveiligde vluchten plaats waarin België participeerde. Daarvan werden er elf door België georganiseerd en twee door Nederland in samenwerking met Frontex. In totaal zijn er drieenzeventig personen met de beveiligde vluchten voor België verwijderd.

1. e) Een totale kostprijs voor de hogergenoemde categorieën kan niet gegeven worden aangezien dient er rekening mee gehouden te worden dat dit ook 1) de prijs van het verblijf in een gesloten centrum, 2) de prijs van de inzet van personen (o.a. de Dienst Vreemdelingenzaken en de Federale Politie Luchthaven Zaventem) en 3) de prijs van de aanvraag van reisdocumenten omvat.

1. f) Hierover zijn bij mijn diensten geen cijfergegevens beschikbaar.

Ik verwijs U voor deze vraag naar mijn collega van Binnenlandse Zaken bevoegd voor de Federale Politie Nationale Luchthaven Zaventem.

2) In 2010 werd er in totaal 5 901 709 euro uitgegeven met betrekking tot de verwijderingen via lijnvluchten. Daarnaast werd er 165 145 euro besteed aan de organisatie en deelname van de beveiligde vluchten. Opgemerkt dient te worden dat een deel van de beveiligde vluchten niet binnen dit budget valt. Het valt dan hetzij voor rekening van Frontex hetzij voor rekening het Europees Terugkeerfonds.

Voor 2011 is er een budget van 7 749 000 euro voorzien hetgeen via het principe van de lopende kredieten wordt vrijgegeven.