Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11159

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 19 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Gezondheidszorg - Overconsumptie - Verspilling - Cijfergegevens - Maatregelen

antibioticum
gezondheidsverzorging
bestrijding van verspilling
verspilling
ziekteverzekering
kosten voor gezondheidszorg
gezondheidsstatistiek
sociale begroting

Chronologie

19/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-11159 d.d. 19 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In zijn boek "De prijs van uw gezondheid" heeft gezondheidseconoom Lieven Annemans het over de overconsumptie binnen de gezondheidszorg in ons land. Volgens Annemans is deze overconsumptie onder andere te wijten aan het systeem van betaling per prestatie, waarbij de patiënt betaalt per uitgevoerd onderdeel. Daarnaast zou ook de druk vanuit ziekenhuisdirecties de oorzaak zijn van het probleem. Hoe meer behandelingen een arts uitvoert, hoe meer het ziekenhuis op zijn kosten kan recupereren. Door het fenomeen "medical shopping" dragen ook de patiënten zelf bij tot de overconsumptie. Ze gaan vaak langs bij verschillende specialisten om een antwoord te vinden op hun problemen. Volgens Annemans zorgt het Belgische systeem echter evenzeer voor een goede dienstverlening, wat niet in alle landen zo is.

Ik heb hieromtrent volgende vragen :

1) Wat is de mening van de minister over de volgende uitspraak van gezondheidseconoom Lieven Annemans: "Tot 15 procent van de middelen voor gezondheidszorg wordt verspild."? Zou zij het antwoord hierop kunnen staven aan de hand van concrete cijfers per jaar voor 2012 en 2013?

2) Kan zij het systeem van betaling per prestatie toelichten, alsook de belangrijkste voor-en nadelen van dit systeem?

3) Beschikt zij over cijfers in verband met het antibioticagebruik in België en in de buurlanden? Zo ja, kan zij deze per land en per jaar vrijgeven voor 2012 en 2013?

4) Welke succesvolle, innovatieve ingrepen worden in onze buurlanden terugbetaald, terwijl ze in België niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering?

5) Ziet zij het afschaffen van de regeling dat ziekenhuizen een deel van de inkomsten van artsen kunnen recupereren, als een mogelijke oplossing voor de zo gezegde verspilling binnen de gezondheidszorg?

6) Ziet zij het bijhouden van een centrale database met een vast bestand per patiënt en toegankelijk voor alle artsen als een mogelijke oplossing voor "medical shopping"? Is dit volgens de minister mogelijk, rekening houdend met de privacywetgeving?

7) Heeft zij zelf nog voorstellen om de mogelijke verspilling binnen de gezondheidszorg tegen te gaan? Zo ja, kunnen deze toegelicht worden?