het onzorgvuldige beheer van de collecties van de federale musea
museum
handel in kunstvoorwerpen
5/2/2014 | Verzending vraag |
28/4/2014 | Einde zittingsperiode |
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3976
Op 16 oktober veilt Christie's Parijs vier 16de eeuwse Vlaamse glasmedaillons. De medaillons maken deel uit van de collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel. Ze zijn daar dus blijkbaar ontvreemd. Dit is een zoveelste voorbeeld van hoe slordig onze federale musea met hun collecties omgaan.
Toen specialisten, via een buitenlandse kandidaat-koper, de glasmedaillons ontdekten bij Christie's, werd ik meteen op de hoogte gebracht. Volgens Christie's komen de voorwerpen uit "le cabinet des curiosités de Jacques et Galila Hollander". Op p. 2 van de online catalogus staan de 4 glasmedaillons ("Quatre vitraux en grisaille à rehauts de jaune d'argent") afgebeeld. Ze hebben een diameter van 22 cm en werden gemaakt in Vlaanderen tussen 1530 en 1540. Christie's schat de waarde van de medaillons op 5000 tot 8000 euro.
Een Duitse kandidaat-koper stak zijn licht op bij enkele wetenschappers. Die kwamen tot de vaststelling dat de glasmedaillons ooit werden geïnventariseerd als onderdeel van een Gentse collectie, die bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis terechtkwam. De medaillons staan afgebeeld in het inventariserende naslagwerk “Silver-Stained Roundels and Unipartite Panels before the French Revolution. Flanders, Vol.2” (over Oost- en West-Vlaanderen) van C. J. Berserik en J. M. A. Caen.
Begin dit jaar fotografeerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de glascollectie van het KMKG. Dat leverde een goede 200 foto's op. Inventarissen van de jaren '40 en '50 bevatten echter meer dan het dubbele aantal voorwerpen. Het is mogelijk dat die zich momenteel ergens anders bevinden, maar blijkbaar zijn er ook een aantal ontvreemd. De veiling bij Christie's bewijst dat.
Vraag aan de minister:
1) Kunt u bevestigen dat er een (aanzienlijk) verschil bestaat tussen het aantal voorwerpen - in casu afbeeldingen op glas - dat destijds werd geïnventariseerd en het aantal dat uit de recentste inventaris naar voren kwam? Zo ja, kent u de oorzaak?
2) Welke stappen zet u in het concrete dossier van de glasmedaillons van het KMKG?
3) Welke maatregelen bent u van plan te nemen om de federale collecties beter te laten inventariseren en beheren ?