Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10679

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de krokodildrug

verdovend middel
drugverslaving

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
4/3/2014Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4368

Vraag nr. 5-10679 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar uw antwoord op schriftelijke vraag 5-7775 van 16 januari 2013. U schrijft dat tot op heden "geen enkel geval van gebruik noch intoxicatie met "krokodil" bekend is in België. Bovendien werd nog geen enkele intoxicatie met dit product gemeld in de hele Europese Unie." Verder meldde u mij dat de grondstoffen die nodig zijn om de drug te maken, "ofwel niet te verkrijgen zijn in België, ofwel enkel verkrijgbaar zijn op doktersvoorschrift."

In 2011 kreeg de drug enige aandacht in de Nederlandse pers. Toen werd bericht dat de drug ook daar nog niet was aangetroffen, maar dat deze wel aan "belang" won in Duitsland. Via Rusland sloop krokodil (dit is de bijnaam voor de onzuivere en zelfgemaakte desomorfine in Rusland) aldus Oost-Europa binnen. Op het internet circuleren ook gruwelijke beelden uit Oost-Europa van mensen met rottende ledematen, aangetast door de goedkope drug. Daar is de drug populair onder arme jongeren.

Op internet verschijnen "geruststellende" berichten met betrekking tot krokodil: Volgens sommige media zou de drug krokodil Nederland nog niet hebben bereikt. “Het is ook onwaarschijnlijk dat het spul grootschalig door Nederlanders gebruikt zal worden. In tegenstelling tot de voormalige USSR zijn er, voor wie dat wil, in ons land voldoende alternatieven. Het aantal heroïne-spuitende gebruikers in Nederland bedraagt volgens Jellinek 2300. Dat is 13 % van 17 700 mensen die men kan scharen onder de noemer problematische harddruggebruikers. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Een rigide drugsbeleid in combinatie met de verslechterende economische omstandigheden van de onderlaag zet de deur op een kier voor stoffen zoals de drug krokodil." (http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=8337).

Graag had ik de geachte minister volgende vragen gesteld:

1) Is het mogelijk dat er toch doden gevallen zijn door krokodil of onzuivere desomorfine, maar dat zij "ingedeeld" worden in een andere statistiek, ook op het Europese niveau? Indien neen, hoe valt dit te rijmen met de berichten in de media en op het internet, bijvoorbeeld uit Duitsland? Hoe evalueert u zulke berichtgevingen?

2) Is het mogelijk dat we deze drug onderschatten en dat hij (in beperkte mate) zeer negatief te werk gaat in de onderbuik van de drugswereld?

3) Acht de geachte minister het mogelijk dat deze drug op termijn via het illegale circuit een goedkopere variant van heroïne wordt, gelet op de lagere prijs?