Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10655

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de genitale verminking van minderjarige meisjes

seksuele verminking
beroepsgeheim

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
4/3/2014Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4209

Vraag nr. 5-10655 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enkele maanden geleden stelde ik reeds een schriftelijke vraag over de genitale verminking bij vrouwen. Deze is tot op heden onbeantwoord gebleven. Toch blijft de problematiek uitermate belangrijk want vele jonge meisjes lopen het risico slachtoffer te worden van deze praktijken. In het Verenigd Koninkrijk is er een rapport verschenen om genitale verminking bij minderjarigen gelijk te stellen aan kindermishandeling. In het Verenigd Koninkrijk zijn er ongeveer 24 000 meisjes jonger dan 15 jaar die risico lopen op genitale verminking. Ofwel wordt de besnijdenis uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk ofwel keren de ouders terug naar hun land van herkomst om de besnijdenis te laten uitvoeren. Vanwege het groot aantal meisjes dat risico loopt op besnijdenis willen de gezondheidsspecialisten meer agressieve stappen zetten om minderjarige meisjes beter te beschermen. In het rapport vragen deze gezondheidsspecialisten dan ook om genitale verminking bij jonge meisjes gelijk te stellen met kindermishandeling. "Het is ondenkbaar dat een zorgverlener geen melding maakt bij een vermoeden van kindermishandeling, het zou even vanzelfsprekend moeten zijn om melding te maken van genitale verminking bij minderjarigen.", zo zegt één van de auteurs. Wanneer zorgverleners bewijzen hebben van genitale verminking zouden ze dit moeten beschouwen als een misdrijf en de bewijzen overdragen aan de politie.

Volgens het rapport zouden zorgverleners hun aandacht moeten vestigen op meisjes die risico lopen op een besnijdenis. Dit zijn meisjes wiens moeder zelf besneden is of een kind dat samenwoont met iemand die een besnijdenis heeft ondergaan.

Hierover heb ik enkele vragen.

1) Wat is de stand van zaken voor wat betreft de problematiek omtrent genitale verminking bij minderjarige meisjes in België? In hoeverre lopen jonge meisjes het risico om besneden te worden?

2) Zijn er richtlijnen voor zorgverleners in België wanneer ze geconfronteerd worden met genitale verminking bij jonge meisjes? Indien ja, kan u deze richtlijnen toelichten? Indien neen , waarom niet?

3) Hoe staat u tegenover het voorstel om genitale verminking bij minderjarigen te beschouwen als kindermishandeling?