Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10636

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 17 december 2013

aan de minister van Justitie

Clouddienst - Nederlandse publieke clouddienst - Eigen clouddienst voor de overheid - Bescherming van de gegevens - Hackers - Sancties

informatiebeveiliging
opslag van documenten
informatiedienstverlening
netwerkserver
computernetwerk
gegevensbescherming
computercriminaliteit
cloudcomputing

Chronologie

17/12/2013 Verzending vraag
28/4/2014 Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10637

Vraag nr. 5-10636 d.d. 17 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Nederlandse kabinet belooft versneld te onderzoeken of een Nederlandse publieke clouddienst voor vitale ICT-processen haalbaar is. "Cloud computing" kan volgens het kabinet zorgen voor innovatie en kostenbesparingen. Omdat de informatie of technologie altijd en overal toegankelijk is, kunnen medewerkers van een bedrijf in elke situatie met elkaar samenwerken. Een eigen Nederlandse dienst is noodzakelijk om een veilige omgeving te hebben gelet op de vele privacygevoelige gegevens die de overheid op haar bestanden heeft staan.

Het kabinet laat versneld een verkenning uitvoeren naar het opzetten van een Nederlandse clouddienst voor publieke en private vitale processen. Dat schrijven minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zijn staatssecretaris Fred Teeven en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een notitie aan het parlement. De clouddienst is onderdeel van een verkenning over "gescheiden ICT-netwerken en -diensten". "Doel is om na te gaan of in zulke gescheiden netwerken de privacy en de integriteit van data beter beschermd kunnen worden tegen storingen en cyberspionage."

Ook de straffen op hacken worden in Nederland aanzienlijk verzwaard.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Hoe reageert u op het Nederlandse overheidsinitiatief om een Nederlandse publieke clouddienst uit te bouwen voor publieke en private vitale processen? Kan u de voor- en de nadelen oplijsten en aangeven of u gelijkaardige pistes onderzoekt?

2) Kan een eigen clouddienst de oplossing zijn om de gegevens van de overheid beter af te schermen?

3) Onderzoekt u eveneens zwaardere sancties voor hackers of volstaat de huidige wetgeving? Kan u uitvoerig toelichten en tevens illustreren hoeveel hackers de laatste drie jaar reeds werden gevat en /of veroordeeld?