Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10170

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de duur van een antibioticabehandeling

antibioticum

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
6/1/2014Rappel
14/3/2014Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3674

Vraag nr. 5-10170 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wanneer antibiotica wordt voorgeschreven om een infectie te bestrijden, wordt deze meestal in kuren van 5 of 10 dagen afgeleverd. Daarbij wordt ons door artsen en apothekers op het hart gedrukt dat de kuur volledig moet uitgenomen worden. Zelfs als men zich beter voelt en beter is na drie dagen, raadt men aan de kuur te vervolledigen. Het is ondertussen zelfs algemeen aanvaard door patiënten dat antibiotica-kuren uitgenomen worden. De reden daarvoor is dat wanneer we een kuur niet zouden afmaken de sterke bacteriën overleven en zelfs resistent worden tegen het ingenomen middel. De wetenschap stelt nu al lang te weten dat het uitnemen van een antibiotica niet noodzakelijk is. De wetenschap weet dit al lang, maar dit vindt niet de weg naar de spreekkamers en de bijsluiters. Antibiotica wordt voorgeschreven om het afweersysteem een handje te helpen wanneer sterke bacteriën het lichaam binnen dringen en een infectie veroorzaken. De antibiotica remt de vermenigvuldiging of doodt de bacterie. Ze kunnen inderdaad resistent worden, maar dit duurt een aantal dagen. De grootste klap voor deze bacteriën wordt dus in de eerste dagen toegediend. Wanneer men zich beter voelt en de kuur stop zet, is het lichaam sterk genoeg om zelf af te rekenen met de indringers. Er kan dan dus gerust gestopt worden. Een antibioticakuur afmaken in dergelijke gevallen kan zelfs nefaste gevolgen hebben aangezien de antibiotica ook een invloed hebben op de eigen, gezonde bacteriën. Voor de meeste gewone infecties zoals een keelontsteking of blaasontsteking volstaat een kuur van 3 dagen. Meer gevaar bestaat in het toedienen van een te lage dosis of van het verkeerde antibioticum. Aangezien het blijkbaar wetenschappelijk aanvaard is dat een antibioticakuur uitnemen niet hoeft, vind ik het noodzakelijk dat dit ook gecommuniceerd wordt aan de patiënt via de artsen, de bijsluiters en de apothekers.

Ik had volgende vragen voor de geachte minister:

1) Bent u op de hoogte van het feit dat het in de meeste gevallen niet noodzakelijk is dat een antibioticakuur tot het einde wordt uitgenomen?

2) Wat zijn de richtlijnen voor artsen aangaande antibiotica en looptijd van een behandeling?

3) Zult u maatregelen nemen om de duurtijd van een antibioticakuur te beperken via de bijsluiter, de artsen en de apothekers? Zult u overleg plegen met de sector?

4) Hebt u hieromtrent reeds advies gevraagd aan de FAGG?