Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-937

van Christiane Vienne (PS) d.d. 9 mei 2008

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Ondergoed - Verkoop van bepaald ondergoed aan kinderen - Bescherming

kinderbescherming
kledingstuk
teleshopping
kind
jongere
ethiek

Chronologie

9/5/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/6/2008)
20/6/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-936

Vraag nr. 4-937 d.d. 9 mei 2008 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik verneem dat sommige catalogi voor postorderverkoop in hun assortiment push-upbeha’s te koop aanbieden in maat 70, de maat van een meisje tussen 8 en 10 jaar. In de winkels vindt men ook strings voor kinderen.

Het opduiken in de handel van dat soort ondergoed stemt overeen met een evolutie in de gewoonten, wellicht samen met het verschijnen van een nieuw marktype. Producten die tot nu toe voorbehouden waren voor een doelpubliek dat specifiek bestaat uit jongeren en volwassenen, zijn nu bestemd voor een nieuw klantensegment, namelijk dat van de kinderen.

Kinderen en jongeren in de prepuberteit nemen meer en meer zelf beslissingen bij de aankoop van courante zaken, maar die leeftijdscategorie laat zich ook gemakkelijk verleiden door reclame, mode of modetrends. Om die reden heeft de wetgever bijvoorbeeld de verkoop van tabak of alcohol aan kinderen verboden.

Het aanbieden van sexy ondergoed zoals strings of push-ups aan kinderen lijkt dus erg paradoxaal en is volgens mij veeleer gericht op het maken van winst dan op de bescherming van de fysische of psychische ontplooiing van kinderen.

Zou het niet verstandiger zijn de verkoop van bepaalde kledingstukken of zelfs voorwerpen te reglementeren en voor te behouden voor een volwassen publiek?

Schenkt uw departement aandacht aan dit dossier? Beschikt u over bijkomende inlichtingen?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2008 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden.

Ik deel aan het geachte lid mee dat deze vraag niet tot mijn bevoegdheden behoort, maar tot die van mijn collega, de minister van Klimaat en Energie.