Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-827

van Marie-Hélène Crombé-Berton (MR) d.d. 22 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Belastingadministratie - Grensoverschrijdende mede-eigendommen Frankrijk-België - Geschillen met de Belgische fiscus

mede-eigendom
belastingadministratie
Frankrijk
EU-onderdaan
boedelscheiding
fiscaal recht

Chronologie

22/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
21/5/2008Antwoord

Vraag nr. 4-827 d.d. 22 april 2008 : (Vraag gesteld in het Frans)

Talrijke Franse onderdanen die in Frankrijk wonen, zijn samen met Belgische onderdanen die in België wonen onverdeeld eigenaar van onroerende of roerende goederen die zich in België bevinden. Die onverdeelde eigendommen zijn vaak afkomstig uit erfenissen.

Soms hebben Belgen (precontentieuze of contentieuze) geschillen met de Belgische fiscus. Dan rijst voor de buitenlandse eigenaars die niet in België wonen (specifiek voor de Franse onderdanen) de vraag of de Belgische belastingadministratie bewarende maatregelen (hypotheken) of uitvoeringsmaatregelen mag toepassen op onverdeelde goederen, die onvermijdelijk zware gevolgen hebben voor hun financiële situatie of vermogen, aangezien de buitenlandse mede-eigenaars geen enkele schuld hebben tegenover de Belgische Staat, ook niet als borg.

Op welke, eventueel strafrechtelijke sancties kunnen de slachtoffers van die manipulaties terugvallen als de ambtenaren van de administratie toch dergelijke maatregelen nemen zonder enige wettelijke basis en zonder rekening te houden met de Belgische federale wetgeving en met de verdragen?

Antwoord ontvangen op 21 mei 2008 :

Wanneer de Belgische fiscale administratie schuldeiser is van een belastingschuldige die in België een roerend goed in onverdeeldheid bezit, kan zij, in geval van fiscale betwisting dit goed in ieder geval ten bewarende titel in beslag nemen. In geval van uitvoerend beslag, kunnen de andere onverdeelde eigenaars bovendien bij de beslagrechter tegen de verkoop verzet doen (artikel 1514 van het Gerechtelijk Wetboek); indien hun mede-eigendom wordt erkend, kunnen zij vooraf de verdeling vragen waardoor de administratie haar schuldvordering enkel nog kan laten gelden op het aan zijn schuldenaar toegekende deel. De onverdeelde eigenaars kunnen ook toestemmen in de verkoop en hun aandeel in de prijs opeisen.

Indien het onverdeelde goed een in België gelegen onroerend goed betreft, kan ondermeer in geval van fiscale betwisting met een onverdeelde eigenaar, de inschrijving van de wettelijke hypotheek van de Schatkist zich opdringen voor de belastingen verschuldigd door deze laatste; de inschrijving gebeurt dan enkel op het onverdeelde aandeel van voornoemde mede-eigenaar en niet op het andere gedeelte van het goed. De administratie kan, in voorkomend geval, eveneens beslag leggen op het onverdeelde aandeel (en alleen op dit) van zijn schuldenaar; zij kan het niet laten verkopen vóór de verdeling of de veiling (artikel 1561, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek), maar kan de verdeling uitlokken teneinde het onverdeelde aandeel van haar schuldenaar om te zetten in een kavel in volle eigendom, behoudens de overeenkomst van onverdeeldheid die is gesloten tussen de mede-eigenaars vóór het verzoek of vóór de akte tot vestiging van de hypotheek.

Deze maatregelen zijn van toepassing ongeacht de nationaliteit van de mede-eigenaars. De ambtenaren van de administratie, die dergelijke maatregelen nemen, handelen bijgevolg absoluut conform de Belgische wet.