Borst- en baarmoederhalskanker - Genetische test - Centrum menselijke erfelijkheid van de KUL - DNA-sequencer - Aankoop - Begunstigden van de testen - Behandelde patiënten - Aantal - Aankoop in de Franstalige Gemeenschap
kanker
voorkoming van ziekten
genetica
medisch en chirurgisch materiaal
DNA
9/4/2010 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010) |
6/5/2010 | Einde zittingsperiode |
Ik heb in de pers ontdekt dat het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) als één van de eerste laboratoria in de wereld onlangs een “DNA-sequencer” van de nieuwe generatie heeft aangekocht om de BRCA1- en BCRA2-genen te onderzoeken, die verantwoordelijk zijn voor borstkanker.
Met dat nieuwe toestel zou de analyse sneller kunnen worden uitgevoerd en ter beschikking kunnen worden gesteld van een bredere groep van patiënten.
In België lijdt één op tien van de vrouwen ouder dan 80 jaar aan borstkanker. Bij 10% is er sprake van een erfelijke ziekte. De BRCA1- en BCRA2-genen zijn verantwoordelijk voor een hoog percentage van borst- en baarmoederhalskanker.
Door die nieuwe technologie kunnen vrouwelijke familieleden van zieke patiënten laten onderzoeken of ze al dan niet drager zijn van die genen. 80% van de vrouwen die drager zijn, lopen het risico om borstkanker te krijgen en 40% om baarmoederhalskanker te krijgen
Als uit de test blijkt dat een vrouw drager is, wordt ze intensief gevolgd en kan ze kiezen voor een preventieve verwijdering van de baarmoeder of van de borsten.
1. Bent u op de hoogte van die aankoop?
2. Zo ja, in welke mate kunnen de patiënten van de Franse Gemeenschap van dit toestel profiteren?
3. Vanaf welke leeftijd kunnen vrouwen de bewuste test laten uitvoeren?
4. Hoeveel patiënten zullen jaarlijks dankzij dit toestel worden behandeld?
5. Overweegt u de aankoop van een dergelijk toestel in de Franse Gemeenschap?