Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7514

van Christine Defraigne (MR) d.d. 9 april 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Borst- en baarmoederhalskanker - Genetische test - Centrum menselijke erfelijkheid van de KUL - DNA-sequencer - Aankoop - Begunstigden van de testen - Behandelde patiŽnten - Aantal - Aankoop in de Franstalige Gemeenschap

kanker
voorkoming van ziekten
genetica
medisch en chirurgisch materiaal
DNA

Chronologie

9/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7514 d.d. 9 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik heb in de pers ontdekt dat het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) als ťťn van de eerste laboratoria in de wereld onlangs een ďDNA-sequencerĒ van de nieuwe generatie heeft aangekocht om de BRCA1- en BCRA2-genen te onderzoeken, die verantwoordelijk zijn voor borstkanker.

Met dat nieuwe toestel zou de analyse sneller kunnen worden uitgevoerd en ter beschikking kunnen worden gesteld van een bredere groep van patiŽnten.

In BelgiŽ lijdt ťťn op tien van de vrouwen ouder dan 80 jaar aan borstkanker. Bij 10% is er sprake van een erfelijke ziekte. De BRCA1- en BCRA2-genen zijn verantwoordelijk voor een hoog percentage van borst- en baarmoederhalskanker.

Door die nieuwe technologie kunnen vrouwelijke familieleden van zieke patiŽnten laten onderzoeken of ze al dan niet drager zijn van die genen. 80% van de vrouwen die drager zijn, lopen het risico om borstkanker te krijgen en 40% om baarmoederhalskanker te krijgen

Als uit de test blijkt dat een vrouw drager is, wordt ze intensief gevolgd en kan ze kiezen voor een preventieve verwijdering van de baarmoeder of van de borsten.

1. Bent u op de hoogte van die aankoop?

2. Zo ja, in welke mate kunnen de patiŽnten van de Franse Gemeenschap van dit toestel profiteren?

3. Vanaf welke leeftijd kunnen vrouwen de bewuste test laten uitvoeren?

4. Hoeveel patiŽnten zullen jaarlijks dankzij dit toestel worden behandeld?

5. Overweegt u de aankoop van een dergelijk toestel in de Franse Gemeenschap?