Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7497

van Benoit Hellings (Ecolo) d.d. 8 april 2010

aan de minister van Justitie

Proces Kimyongur - Onderzoek - Gerechtelijke procedure - Kosten -Detail

terrorisme
rechtsvordering
overheidsuitgave

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7497 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 23 december 2009 werd Bahar Kimyongur door de 13de kamer van het hof van beroep van Brussel vrijgesproken van de beschuldiging deel uit te maken van een terroristische organisatie. Op die manier werd een einde gemaakt aan meer dan tien jaar gerechtelijke acties. Het hele verhaal wijst op een reeks ernstige aantastingen van de fundamentele vrijheden van deze Belgische geëngageerde burger. In naam van de zogenaamde antiterrorismewetten werden politiële en gerechtelijke vervolgingen tegen hem ingesteld, die buiten proportie bleken. Aangezien het federaal parket geen beroep heeft ingesteld, is deze zaak zo goed als gesloten, in ieder geval op gerechtelijk vlak.

Het absurde van deze zaak, het gevaar voor onze fundamentele vrijheden en de ontoepasbaarheid van de zogenaamde antiterrorismewetten staan buiten kijf. Daarnaast blijven er echter nog talrijke vragen open, met name over de kostprijs van de acties van gerechtelijke instanties, van de politie en van de geheime diensten tegen de heer Kimyongur. Die acties bleken uiteindelijk zonder enige grond te zijn.

Het gerechtelijk optreden tegen de heer Kimyongur heeft aanleiding gegeven tot indrukwekkende kosten die ten laste werden genomen door de openbare middelen: een vijftigtal zittingen, indrukwekkende veiligheidsmaatregelen met de inzet van elite-eenheden en politie, omvangrijke onderzoeks- en vertaalkosten, geheime en dure internationale vergaderingen met mondiale specialisten inzake antiterrorisme, in totaal meer dan zes jaar effectieve voorlopige hechtenis, waarvan meer dan twee derde in afzonderingsregime, duizenden uren telefoonaftap, schaduwoperaties te voet en bewaking van het computerverkeer. Bovendien zou federaal procureur Johan Delmulle, die de leiding van deze zaak had, gedurende jaren een privé-escorte hebben gekregen omdat de beklaagden hem zouden hebben bedreigd, wat niet werd aangetoond.

Kan u me het detail geven van de kosten ten laste van de Staat ingevolge alle hiervoor vernoemde procedures?