Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5940

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Zedenfeiten in het openbaar - Processen-verbaal - Aantallen - Evolutie

seksueel misdrijf
officiŽle statistiek
geografische spreiding
publieke moraal

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
19/3/2010Rappel
30/3/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3114

Vraag nr. 4-5940 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wekenlang zat de VRT kijker gekluisterd voor zijn tv-toestel op donderdagavond om de serie Van Vlees en Bloed te kunnen volgen. Het Prinsenpark in Retie waar onder andere de opnames werden gedaan kon alvast op heel wat meer bezoekers rekenen. In een aflevering zien we immers het fictieve slagerspersonage Andrť Vangenechten met zijn hond de Joepie "een toereke" doen. In de praktijk kwam het erop neer dat het personage de liefde bedreef aan een welbepaalde boom. De hoofdrolspeler kreeg de bijnaam "bospoeper". Wellicht wordt dit hťt woord van 2009.

"Geen sex in de paskamers" meldt een bordje in de pashokjes van een kledingwinkel ondertussen ludiek. UNIZO reageerde al dat paskamerseks niet veelvuldig voorkomt in Vlaanderen.

Vandaar mijn vragen aan de geachte minister :

- Hoeveel processen-verbaal rond openbare zedenschennis werden er in 2008 opgemaakt ? Hoeveel de voorbije drie jaar, en afgelopen twee maanden ?

- Hoe vaak doet de politie de vaststellingen zelf (en is er sprake van een betrapping op heterdaad of bewijs via politiecamera's) ? Hoe vaak komt er een proces-verbaal naar aanleiding van een buurtbewoner, een getuige, Ö die klacht neerlegt ?

- Is er sprake van een stijgende trend ?

- Welke boetes worden doorgaans gegeven ?

- Zien de politiediensten dit als een prioriteit ?

- Zijn er verschillen in de cijfers tussen WalloniŽ, Vlaanderen en Brussel ? Welke conclusies trekt de geachte minister hieruit ?

- In hoeveel van de gevallen is er sprake van eventuele materiŽle schade die tijdens de handeling werd berokkend en hoe vaak werd deze verhaald op de daders van dergelijke onzedige handeling in het openbaar ?

Antwoord ontvangen op 30 maart 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

Dergelijke vragen vallen volledig onder de bevoegdheid van de minister van Justitie.