Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5392

van Christine Defraigne (MR) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Congo-Brazzaville - Presidentsverkiezingen

Congo
Democratische Republiek Congo
presidentsverkiezing

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3912

Vraag nr. 4-5392 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

De president van de Republiek Congo, Denis Sassou-Nguesso, zou normaal gezien herkozen moeten worden voor een nieuw mandaat van zeven jaar, bij verkiezingen die door oppositiepartijen geboycot werden omdat er onregelmatigheden zouden zijn vastgesteld.

Welke onregelmatigheden werden op het terrein vastgesteld en zijn ze van aard om de geloofwaardigheid van die verkiezingen in het gedrang te brengen? Waren er waarnemers van de Europese Unie ter plaatse? Is er vooruitgang geboekt ten opzichte van de verkiezingen van 2002 en 2007, toen de regelmatigheid van de lijsten al werd betwist en er geweld werd gepleegd?

Kan een nieuw mandaat van president Sassou-Nguesso op het economische vlak, ook al blijft de Congolese economie afhankelijk van de olie-export, voor een zekere stabiliteit zrogen en dus nieuwe investeerders aantrekken om de economie te diversifiŽren?

Van welke aard zijn de betrekkingen tussen de DRC en Congo-Brazzaville en welke positieve of negatieve invloed kan het land hebben in het stabilisatieproces in de DRC?