Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4401

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 september 2009

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Gazastrook - Kledingvoorschriften op school - Mensenrechten - Relatie met Palestijnse machthebbers

Palestijnse kwestie
Palestina
rechten van de mens
religieus conservatisme
kledingstuk
IsraŽl
religieus symbool

Chronologie

11/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/10/2009)
3/11/2009Rappel
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5403

Vraag nr. 4-4401 d.d. 11 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op de nieuwe kledingvoorschriften die gelden voor vrouwelijke scholieren in de Palestijnse Gazastrook.

Volgens HRW worden sinds het schooljaar eind augustus 2009 begon, vrouwelijke leerlingen naar huis gestuurd die geen hoofddoek of traditioneel lang gewaad (jilbab) dragen. Hiervoor droegen meisjes gewoonlijk een lange jurk met een shirt. Hamas, die de macht in handen heeft, zou zonder wettelijke basis de nieuwe kledingvoorschriften opleggen. Deze voorschriften zouden bovendien de Palestijnse wetgeving overtreden. Het blijft niet enkel bij Ďdresscodeí. Zo zou Hamas ook vrouwen die zich publiek met mannen vertonen ondervragen over het type relatie die ze met deze mannen onderhouden. De maatregelen zijn ook in strijd met de Palestijnse wetgeving. In juli begon Hamas volgens HRW een 'kuisheidscampagne' uit bezorgdheid over het 'immorele' gedrag in Gaza. Vrouwen die in het openbaar met mannen waren, werden door agenten ondervraagd over hun relatie. Deze campagne zou inmiddels voorbij zijn, maar nu richt Hamas zijn aandacht op scholen, aldus een inwoner van Gaza.

Graag kreeg ik van de geachte minister een antwoord op volgende vragen:

Is hij bekend met bovenstaande praktijken in de Gazastrook? Kan hij de actuele toepassing van deze praktijken bevestigen?

Wat hoopt de Hamas te bereiken met dergelijke sociale verdrukking?

Heeft dit ook effectief gevolgen?

Legt hij ten opzichte van zijn voorganger andere accenten ten aanzien van het Palestijns-IsraŽlische conflict? Zo ja, welke zijn deze? Zo nee, wat is het huidige Belgische standpunt?

Welke inspanningen doet Europa momenteel om de situatie in de Gazastrook te verbeteren? Welke evoluties verwacht hij de komende maanden?

Zijn er heden nog officiŽle of officieuze contacten tussen IsraŽl en de Palestijnse machthebbers? Hoe zou hij de situatie momenteel omschrijven? Graag een uitvoerig antwoord.