Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-427

van Olga Zrihen (PS) d.d. 4 maart 2008

aan de minister van Klimaat en Energie

Sms - Zwendel - Betalend nummer - Zichtbaarheid

radiocommunicatie
mobiele telefoon
bescherming van de consument
mobiele communicatie

Chronologie

4/3/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 3/4/2008)
19/3/2008Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-426
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-706

Vraag nr. 4-427 d.d. 4 maart 2008 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het is tegenwoordig de gewoonte om in de nacht van het oude op het nieuwe jaar nieuwjaarswensen per sms aan te bieden. Het blijkt echter dat mensen met slechte bedoelingen van die gelegenheid gebruik maken om geld te verdienen ten koste van de gebruikers, in ieder geval die van een bepaalde telefoonoperator.

Een gsm-gebruikster heeft in de nacht van 31 december 2007 volgend bericht ontvangen: “It’s cold outside but it’s warm in my heart because this year I can enjoy your warmth and smile 1 extra day. I wish you a wonderful year with lot of love”. Dat bericht, eigenlijk een klassiek bericht, was afkomstig van een onbekend nummer. Bij nader onderzoek bleek dat het bericht verstuurd was via de berichtendienst van Proximus.

Nadat ze vernomen had dat er misbruiken mogelijk waren, heeft die dame een proef gedaan en een bericht teruggestuurd naar hetzelfde nummer. Dat kostte haar 1,50 euro! We vernemen bovendien dat dergelijke praktijken niet zeldzaam zijn. Men krijgt van een zichtbaar niet-betalend nummer een heel gewoon bericht, waarbij het duidelijk is dat men eigenlijk niet de bestemmeling is. Wie op zo’n bericht antwoordt, betaalt zowel het ontvangen als het verzonden bericht, of zelfs nog meer, zoals uit het voorbeeld blijkt.

Hoe kunnen de gebruikers beschermd worden tegen dergelijke praktijken, die veel geld kunnen kosten? Kan Proximus verantwoordelijk worden gesteld als het toelaat dat een “klassiek” nummer een betalend nummer wordt zonder dat de gebruiker dat kan zien?