Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3900

van Christine Defraigne (MR) d.d. 11 augustus 2009

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Swatvallei - Toestand (Pakistan - Taliban)

Pakistan
terrorisme
religieus conservatisme
vluchteling
humanitaire hulp

Chronologie

11/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/9/2009)
8/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3900 d.d. 11 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Pakistaanse taliban willen de Pakistaanse staat vernietigen en het soefiregime vervangen door een archaïsche sharia, zoals het talibanregime in Kaboel gedurende de ergste jaren toepaste.

Baitullah Mehsud, die de Tehrik-e-Taliban Pakistan oprichtte, en Maulana Fazlullah, die de Tehreek-e-Nafaz-e-Shari-e-Mohammadi leidt, hebben in de Swatvallei een mini-talibanstaat opgericht. De Pakistaanse regering dacht er goed aan te doen een schijnvredesakkoord met hen te tekenen vooraleer er zich rekenschap van te geven bedrogen te zijn. De herinvoering van de traditionele rechtspraak werd gevraagd onder het voorwendsel dat die doeltreffender is dan die van de staat, maar de taliban hadden in werkelijkheid een heel ander doel voor ogen: beginnen met de Swatvallei en nadien hun opvatting van de sharia, via opeenvolgende stappen, tot het hele land uitbreiden.

Sinds eind april voert het Pakistaanse leger een offensief tegen de taliban in de Swatvallei. Talloze burgers ontvluchten de gevechten en zoeken hun toevlucht in een aantal kampen tussen Islamabad en Peshawar. Er is sprake van drie miljoen ontheemden en de ergste humanitaire crisis in Pakistan sinds 1947.

Welke concrete resultaten heeft het Pakistaanse leger bereikt? De toegang tot de Swatvallei is verboden voor vreemde journalisten en niemand kan de zegebulletins van het leger controleren. Is het leger begonnen met de herovering van de controle over de mini-talibanstaat in de Swatvallei?

Kan een burgerlijk bestuur worden opgezet om te beantwoorden aan de noden van de bevolking? Hoe kan de terugkeer van de ontheemden worden georganiseerd en hoe kan hun een minimum aantal middelen worden gegarandeerd om hun leven opnieuw op te bouwen?

Pakistan krijgt zeer veel hulp vanwege de internationale gemeenschap. Wordt aan die regio humanitaire hulp gegeven?

Antwoord ontvangen op 8 oktober 2009 :

- Na enkele moeilijke maanden en na de ware volksverhuizing die de gevechten tussen het leger en de Taliban teweegbracht, is de toestand in de Swat-vallei veel verbeterd doch nog niet volledig genormaliseerd.

De Taliban werden door het Pakistaanse leger verslagen en de bergen ingedreven. Het leger is ter plaatse gebleven ter bescherming van de plaatselijke bevolking. Meer dan 70 % van de IDP’s (internally displaced persons) is al naar huis teruggekeerd. In het district SWAT is dit zelfs 87 % of ongeveer 957 000 personen.

- Een Verenigde Naties (VN)-delegatie is ter plaatse geweest en heeft samen met de provinciale overheden de toestand onderzocht inzake voedselveiligheid, gezondheid, onderwijs en beschikbaarheid van water. De lokale overheden en technische ministeries functioneren opnieuw. Hoewel er nog schermutselingen zijn tussen leger en opstandelingen, is de algemene veiligheidssituatie in de regio niet veel erger dan in de rest van Pakistan.

De Pakistaanse Emergency response Unit die door de centrale regering was opgericht om de IDP’s bij te staan werd opgeheven. Overblijvende noden worden door de provinciale autoriteiten van de NWFP (Noordwestelijke grensprovincie) overgenomen.

Dertien vluchtelingenkampen werden gesloten en zeventien zijn nog operationeel over de provincie verspreid. Er zijn nu meer vluchtelingen die uit andere districten komen dan SWAT aangezien de gevechten met de Taliban voornamelijk in de FATA (de federaal geadministreerde tribale gebieden) zoals Zuid-Waziristan plaatsvinden.

Van de 4 830 scholen die door de IDP’s bezet waren zijn er al 1 722 hersteld door Unicef en internationale niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Het schooljaar is herbegonnen voor de jongens en de meisjes.

De Pakistaanse overheid heeft cash giften gegeven aan de terugkerende families ter waarde van 25.000 roepia per gezin onder de vorm van een debetkaart en voedsel voor een maand, alles samen voor 5,75 miljard roepia.

- 200 miljoen euro werden door de Europese-Commissie en de Europese-lidstaten toegekend in het kader van een internationale VN-oproep voor de IDP’s. Ons land heeft 500 000 euro gegeven aan het Internationaal comité van het Rode Kruis. De Pakistaanse regering zegt tot nog toe alles samen 656 miljoen dollar gekregen te hebben van de internationale gemeenschap in de vorm van cash, voedsel en ander materiaal.

De humanitaire noodsituatie is dus nog lang niet voorbij, wat geïllustreerd wordt door de recente benoeming van de Fransman Jean-Maurice Ripert als speciale VN-gezant voor de hulp aan Pakistan.