Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2740

van Freddy Van Gaever (Vlaams Belang) d.d. 12 januari 2009

aan de staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de Eerste minister

"Kiss and ride"-borden - Rechtsgeldigheid - Aanpassing van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

verkeersregels
wegverkeer
bebakening

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
11/2/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-2202

Vraag nr. 4-2740 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Hoe langer hoe meer gemeenten brengen in het straatbeeld verkeersborden aan met de vermelding "Kiss and Ride". Soms gebeurt het ook dat hiervoor Nederlandstalige benamingen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het sympathieke "Kusje en weg". Dit gebeurt zo goed als altijd in combinatie met andere verkeersborden, dikwijls het bord E1 of een variant van het bord E9, al dan niet samen met nog een aantal onderborden.

Artikel 5 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg bepaalt echter : "De weggebruikers moeten de verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen in acht nemen wanneer deze regelmatig zijn naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van dit reglement zijn aangebracht.".

Voor wat betreft het bord E1 stel het verkeersreglement dat dit enkel mag worden aangebracht met de borden vermeld in artikel 11.1.1°, van bovenvermeld koninklijk besluit. Een "Kiss and Ride"-bord hoort niet tot de toegelaten onderborden. Dezelfde vaststelling geldt voor wat betreft het bord E9, in artikel 70 van het verkeersreglement.

Is het aanbrengen van een bord "Kiss and Ride", of een variant daarvan, onder het bord E1 of E9 of een ander bord uit het wegverkeersreglement, wettig ? Is dit met andere woorden "regelmatig naar de vorm" en "overeenkomstig de voorschriften van dit reglement" zoals artikel 5 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 stelt, en wetende dat enkel onderborden mogen worden geplaatst die in artikel 11.1.1° en 70 vermeld zijn ?

Moet de weggebruiker deze borden in acht nemen en indien hij dit niet doet, kan hij daarvoor worden beboet ?

Overweegt de geachte Staatssecretaris een wijziging van het wegverkeersreglement om dit bord toe te laten, liefst in een Nederlandstalige versie (de Engelstalige versie zou immers in strijd zijn met de taalwetgeving) ?

Antwoord ontvangen op 11 februari 2009 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden:

De mogelijkheid een onderbord aan te brengen met de vermelding “Kiss and Ride” onder het bord E1 (parkeerverbod) is niet voorzien in het verkeersreglement. Volgens de letter van het verkeersreglement is dit dus niet toegelaten.

Er wordt aanbevolen die vermelding niet aan te brengen onder het bord E1 maar wel op bij voorbeeld een lichtpaal in de buurt van het bord E1 of op een afzonderlijke paal. Op die manier is de vermelding van “Kiss and Ride” niets meer dan een informatie die wordt verstrekt, zonder enige juridische waarde.

Deze toevoeging wordt vaak gebruikt op plaatsen waar regelmatig personen moeten worden afgezet (bij voorbeeld scholen, stations, ziekenhuizen), en geeft enkel aan waar dit het best kan gebeuren.

Het komt de rechterlijke macht toe te oordelen of iemand kan worden gestraft indien hij parkeert op een plaats waar het bord E1 is aangevuld met de woorden “Kiss and Ride”.

Aangezien het voor de wegbeheerders nuttig kan zijn aan bestuurders duidelijk te maken dat er plaatsen voorzien zijn die geschikt zijn om passagiers af te zetten, lijkt het opportuun dit ook alsdusdanig in het verkeersreglement op te nemen. Om redenen van uniformiteit wordt er best gebruik gemaakt van een pictogram, waarmee direct ook de potentiële taalproblemen van de baan zijn. Ik vraag aan de werkgroep die een vereenvoudigd verkeersreglement voorbereidt een voorstel in die zin te doen.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid stelt in haar brochure, “Een Kiss and Ride-strook in de omgeving van openbare gebouwen” (te downloaden via (www.bivv.be) het hieronder vermelde pictogram voor.