SÉNAT DE BELGIQUE BELGISCHE SENAAT
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Session 2011-2012 Zitting 2011-2012
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15 mars 2012 15 maart 2012
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Question écrite n° 5-5865 Schriftelijke vraag nr. 5-5865

de Bert Anciaux (sp.a)

van Bert Anciaux (sp.a)

à la ministre des Classes moyennes, des PME, des Indépendants et de l'Agriculture

aan de minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw
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Date limite de consommation (DLC) des produits - Suppression - Gaspillage - Test-Achats - Sécurité alimentaire Houdbaarheidsdatum van producten - Schrapping - Verspilling - Test-Aankoop - Voedselveiligheid 
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sécurité des aliments
conservation des aliments
denrée périssable
étiquetage
Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire
consommation alimentaire
lutte contre le gaspillage
mouvement de consommateurs
voedselveiligheid
conservering van levensmiddelen
bederfelijke levensmiddelen
etiketteren
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
voedselverbruik
bestrijding van verspilling
consumentenorganisatie
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15/3/2012 Verzending vraag
24/5/2012 Antwoord
15/3/2012 Verzending vraag
24/5/2012 Antwoord
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Question n° 5-5865 du 15 mars 2012 : (Question posée en néerlandais) Vraag nr. 5-5865 d.d. 15 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Selon les statistiques européennes, les ménages, les producteurs, les commerçants et l'horeca gaspillent chaque année de 30 à 50 % d'aliments consommables et sains. Ce gaspillage entraîne une perte économique importante mais il soulève aussi de très nombreuses questions éthiques. Le Parlement européen vient d'adopter une résolution visant à réduire les gaspillages de moitié d'ici à 2025. Ceci nécessite des mesures au niveau européen comme national.

Le « Nederlandse Voedingscentrum » a proposé dernièrement de supprimer la mention « à consommer de préférence avant le... » sur certains produits. Du point de vue de la sécurité alimentaire, rien ne s'oppose à ce que des produits de longue conservation, comme la farine, le riz et les pâtes, soient offerts à la vente sans date limite de consommation. Cet appel du « Nederlandse Voedingscentrum » est soutenu dans notre pays par Test-Achats.

L'Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire s'est empressée de fustiger cette proposition et a déclaré qu'il s'agissait intégralement d'une législation européenne.

Voici mes questions à ce sujet.

1) Que pense la ministre de l'idée du « Voedingscentrum » et de Test-Achats de supprimer la date limite de consommation sur certains produits ? Est-ce possible dans l'optique de la sécurité alimentaire ? La ministre envisage-t-elle d'au moins étudier cette option ?

2) Est-il vrai que la réglementation relative aux dates limites de consommation relève intégralement de l'Union européenne ou bien des initiatives nationales (complémentaires) restent-elles possibles ? La ministre est-elle disposée à mettre cette question sur le tapis à l'échelon européen ?

 

Volgens Europese cijfers verspillen gezinnen, producenten, handelaars en horeca elk jaar 30 tot 50 procent van het eetbare en gezonde voedsel. Vanuit economisch oogpunt is dat een groot verlies, maar het ontlokt ook heel wat ethische vragen. Recent nam het Europees parlement een resolutie aan om de voedselverspilling tegen 2025 met de helft te doen afnemen. Hiervoor zijn zowel maatregelen op Europees als op nationaal niveau nodig.

Recent stelde het Nederlandse Voedingscentrum voor om het etiket "ten minste houdbaar tot" (THT) voor een aantal producten weg te nemen. Uit het oogpunt van voedselveiligheid zou er geen bezwaar zijn om lang houdbare producten zoals meel, droge rijst en pasta zonder THT- datum in de rekken te leggen. De oproep van het Voedingscentrum vindt steun in ons land bij Test-Aankoop.

Het federaal voedselagentschap was er snel bij om het voorstel af te schieten en stelde dat het hier volledig om Europese wetgeving gaat.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe staat de minister tegenover het idee van het Voedingscentrum en Test-Aankoop om bij een aantal producten de houdbaarheidsdatum te schrappen? Is dit vanuit overwegingen van voedselveiligheid een mogelijkheid? Overweegt zij om de invoering van een dergelijke maatregel op zijn minst te onderzoeken?

2) Klopt het dat de regelgeving rond houdbaarheidsdatums volledig Europees is of is hier nog ruimte voor eigen (aanvullende) initiatieven? Is de minister bereid om deze kwestie in Europa aan te kaarten?

 
Réponse reçue le 24 mai 2012 : Antwoord ontvangen op 24 mei 2012 :

1.      La mention de la date de durabilité minimale (DDM à consommer de préférence avant le) sur les denrées moins périssables permet au fabricant de garantir la bonne qualité du produit jusqu’à cette date, à condition que l’emballage reste fermé et que le produit soit conservé suivant les consignes indiquées sur l’emballage. Après cette date, les propriétés sensorielles et nutritionnelles de l’aliment sont susceptibles de se modifier. En d’autres termes, la qualité du produit peut être moins bonne, sans toutefois compromettre la sécurité alimentaire. Le fabricant fournit ainsi un point de repère essentiel au consommateur en ce qui concerne la qualité qu’il peut attendre du produit acheté. Cela n’empêche néanmoins pas le consommateur de décider de consommer le produit une fois cette date dépassée. Un établissement qui met en vente des aliments dont la DDM est dépassée endosse alors la responsabilité de la sûreté et de la qualité de ces aliments.  

La date de durabilité minimale est importante du point de vue de la garantie de qualité. Si elle était supprimée, c’est une partie des informations fournies au consommateur qui serait perdue. Je ne suis donc pas en faveur d’une suppression de la DDM. 

Par contre, la date limite de consommation (DLC à consommer jusqu’au) est une date qui doit être mentionnée sur les produits périssables. Après cette date, la consommation de ces produits peut constituer un risque  pour la santé. Les produits dont la DLC est dépassée ne peuvent donc pas être mis ou maintenus dans le commerce.  

2.      L’obligation de mentionner une date de durabilité minimale est  reprise dans la Directive 2000/13/CE du Parlement européen et du Conseil du 20 mars 2000 relative au rapprochement des législations des États membres concernant l'étiquetage et la présentation des denrées alimentaires ainsi que la publicité faite à leur égard (transposée dans l’arrêté royal (AR) du 13 septembre 1999). Le nouveau Règlement (Union européenne) (UE)) n° 1169/2011 concernant l’information des consommateurs sur les denrées alimentaires entrera en vigueur le 13 décembre 2014. Il prévoit les mêmes obligations concernant les dates à mentionner sur les denrées alimentaires. Étant donné qu’il s’agit d’obligations européennes, une modification unilatérale au niveau national n’est pas possible.

À la demande de la Belgique,  la Commission européenne a précisé que la vente de denrées alimentaires dont la date de durabilité minimale est dépassée est tout à fait possible, mais qu’un examen au cas par cas et une analyse de risques sont nécessaires. 

Une bonne communication sur la signification et la différence entre la DLC et la DDM est cependant de la plus grande importance.  Elle est actuellement concertée avec l’ensemble des acteurs concernés.

1.      Met de vermelding van de datum van minimale houdbaarheid (ten minste houdbaar tot, THT-datum) op ‘minder bederfbare voeding’ garandeert de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit van het product, zolang de verpakking gesloten blijft en het product bewaard wordt zoals voorgeschreven op de verpakking. Na deze datum kunnen de sensoriële en nutritionele eigenschappen gewijzigd zijn en kan met andere woorden de kwaliteit verminderen, zonder dat de voedselveiligheid echter in het gedrang komt. Hiermee geeft de fabrikant dus toch een belangrijke houvast aan de consument met betrekking tot de kwaliteit die hij kan verwachten van het product dat hij koopt. Dit ontneemt hem echter niet de mogelijkheid om naar eigen inschatting te beslissen of hij het product na het verstrijken van deze datum nog zal verbruiken of niet. Indien een bedrijf voeding met overschreden THT-datum nog te koop aanbiedt, neemt het echter wel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en kwaliteit ervan op zich.  

De datum van minimale houdbaarheid is belangrijk voor wat de kwaliteitsgarantie betreft; door het afschaffen ervan zou een stuk informatie naar de consument verloren gaan. Ik ben dan ook geen voorstander van een dergelijke afschaffing.

De uiterste consumptiedatum (te gebruiken tot, TGT-datum) is echter een datum die moet vermeld worden op producten die zeer bederfelijk zijn. Na deze datum kan de consumptie van deze producten een risico opleveren voor de volksgezondheid.  Producten met een overschreden TGT-datum mogen dus niet in de handel worden gebracht of gehouden. 

2.      De verplichting tot het vermelden van een minimale houdbaarheidsdatum is inderdaad opgenomen in richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (omgezet in het koninklijk besluit van 13 september 1999). Op 13 december 2014 zal de nieuwe verordening (Europese Unie (EU)) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten in werking treden waarin dezelfde verplichtingen zijn opgenomen met betrekking tot vermelding van houdbaarheidsdata op voeding. Aangezien het hier gaat om Europese verplichtingen kan dit niet eenzijdig op nationaal niveau gewijzigd worden.

Op vraag van België heeft de Europese Commissie gepreciseerd dat de verkoop van levensmiddelen met een overschreden datum van minimale houdbaarheid perfect mogelijk is, maar dat dit geval per geval moet bekeken worden en dat er steeds een risicoanalyse moet gebeuren.

Een goede communicatie over de betekenis van en het verschil tussen de THT-datum en de te TGT-datum is wel van het allergrootste belang. Daarover wordt momenteel overleg gepleegd met alle betrokken actoren.